V Turecku pokračují čistky, vláda odvolala 8 tisíc policistů. Generálové jsou ve vazbě

Až 36 tureckých generálů bylo umístěno pod policejní dohled a podle agentury Dogan je deset generálů v prozatímní vazbě. Turecká vláda pokračuje podle agentury AFP v čistkách po pátečním nezdařeném puči, který stál životy více než 290 lidí. V celé zemi bylo podle bezpečnostních zdrojů odvoláno 8 tisíc policistů. V Saúdské Arábii zadrželi tureckého vojenského atašé z velvyslanectví v Kuvajtu, který se snažil odletět do Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turečtí policisté (ilustrační foto)

Turečtí policisté (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Bezpečnostní zdroje, které dnes citovala agentura Reuters, oznámily, že po celé zemi bylo kvůli puči odvoláno ze služby 8 tisíc policistů a že čistky se týkají i policejních sborů v Ankaře a Istanbulu.

Podle agentury AFP pokračuje zatýkání. Zatím bylo zadrženo přes 6 tisíce lidí a vydány zatykače až na 3 tisíce soudců a prokurátorů.

Policejní a protiteroristické jednotky vstoupily podle agentury Anadolu do vojenské akademie tureckého letectva a pátrají po pučistech. Mezi zadrženými skončil také generál Mehmet Dişli, který v době puče vedl operaci, pří níž byl krátce zajat náčelník generálního štábu armády Hulusi Akar.

Bojíme se popravy, vzkázali vojáci, kteří prchli z Turecka vrtulníkem. Řecko je vydá zpět

Číst článek

Pod policejním dozorem je podle turecké agentury Dogan 36 generálů a deset z nich bylo umístěno do prozatímní vazby.

Saúdskoarabský tisk dnes oznámil, že v Saúdské Arábii byl zadržen vojenský atašé tureckého velvyslanectví v Kuvajtu, když se snažil odletět ze Saúdské Arábie do Evropy. Podle listu Aš-Šark al-Avsat byl zadržen na letišti v Dammámu na žádost Ankary. Atašé Mikail Gülü mířil do Düsseldorfu.

Saúdskoarabská tisková agentura SPA oznámila, že král Salmán, který je nyní na dovolené v Maroku, telefonátem gratuloval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi k tomu, že se po nezdařeném puči „Turecko vrátilo do normální situace.“

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme