Smír je platný, ale to, co Vratislav Mynář udělal, vrací vše do bodu nula, říká Hasenkopf

Včera se bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf a prezidentská kancelář dohodli ve sporu o autorství amnestie exprezidenta Václava Klause na smíru, dnes se konflikt opět rozhořel. „To, co dnes pan Mynář řekl, je v podstatě popření smíru,“ řekl Hasenkopf Českému rozhlasu. „Neřekl jsem nic nového. Reagoval jsem pouze na populistická a jednostranná vyjádření pana magistra,“ zdůraznil kancléř Vratislav Mynář.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Hasenkopf vs Vratislav Mynář

Pavel Hasenkopf vs Vratislav Mynář | Foto: Český rozhlas

Kancléř Vratislav Mynář dnes na tiskové konferenci uvedl, že Pavel Hasenkopf stáhl žalobu na něj i prezidenta Miloše Zemana, protože neměl šanci uspět. Údajně proto, že se na přípravě amnestie opravdu podílel. Právník nyní chystá na Mynáře trestní oznámení pro pomluvu.

Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf a kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář byli hosty Večerní publicistiky Radiožurnálu.

Pane Mynáři, jste tedy přesvědčený, že je pan Hasenkopf spoluautorem prezidentské amnestie, když si myslíte, že by nemohl spor s vámi a prezidentem Zemanem vyhrát, a proto stáhl žalobu?

Myslím, že neříkám nic jiného. Trošku nerozumím teď těm tanečkům kolem, které se dějí ze všech stran a ze strany médií. Od začátku jsem říkal to, co jsem říkal. Když si někdo podrobně přečte dohodu o smíru, přijde mi docela zvláštní, že kolem toho dělá taková humbuk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor o amnestii pokračuje. Kancléř Vratislav Minář i bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf byli hosty večerní publicistiky Radiožurnálu.

Je tam jasně popsáno, jakou roli v tom kdo měl, jestli na tom někdo pracoval. Já jsem nikdy nerozlišoval, kolika procenty se na tom kdo podílel. Jestli to dělal ze své vlastní vůle, nebo mu to nadřízený přikázal. Takže trošičku tomu nerozumím.

Vy si tedy nemyslíte, že Vaše dnešní prohlášení, mírně řečeno, snižuje váhu večera dosaženého smíru?

V žádném případě. Reagoval jsem pouze na populistická a jednostranná vyjádření pana magistra, které prezentoval poté, co opustil soudní síň s nezaschlým razítkem na rozsudku.

Mně přišlo logické, že se proti tomu musím trošku ohradit. Tedy proti závěrům typu: komu z vás se podařilo to, že prezident Zeman uznal svoji chybu. Je to prostě hloupost, je to mylný výklad a já jsem provedl pouze svoji interpretaci, která podle mě vychází z toho, co je ve smíru obsaženo.

Pane Hasenkopfe, co říkáte na tvrzení pana Mynáře, podle kterého byste nestáhl žaloby na něj a Miloše Zemana, kdybyste byl přesvědčený, že spor můžete vyhrát? Že nebyl spor o tom, jestli jste nebo nejste autorem či spoluautorem amnestie?

Především by mě zajímalo, za koho pan Mynář dnes na tiskové konferenci mluvil. Jestli jeho ústy promlouvala kancelář prezidenta republiky nebo fyzická osoba Vratislav Mynář nebo fyzická osoba Miloš Zeman. To, co dnes řekl, je v podstatě popření smíru.

Už jste řekl, že na pana Mynáře podáte trestní oznámení pro pomluvu. Považujete to za nutné potom, co jste včera dosáhli smíru?

Ten smír již rozbitý je. Samozřejmě je platný, ale to, co dnes Vratislav Mynář udělal, v podstatě vrací vše do bodu nula. On mě označil za autora amnestie a dokonce si přisadil, že jsem duchovním autorem abolice. Je to naprostý nesmysl a já se tomu budu bránit. Trestní oznámení je v tuto chvíli nezbytné a bude podáno v řádu dní.

Pane Mynáři, za koho jste na dnešní tiskové konferenci mluvil? Jaká je odpověď na otázku, která směřovala k vám od pana Hasenkopfa?

Samozřejmě pan prezident Zeman je naprosto svéprávný člověk, a kdyby chtěl mluvit, mluví sám. Stejně tak, jako bych dělal tiskovou konferenci jako Vratislav Mynář. Já jsem dnes mluvil jako vedoucí kanceláře prezidenta republiky. Tedy jako jediný, který zůstal jakoby součástí smíru ve sporu pan magistr versus kancelář prezidenta republiky.

Advokát Hasenkopf podá trestní oznámení na Mynáře. Pro pomluvu

Číst článek

Jako Vratislav Mynář jsem k tomu neměl co mluvit, protože žaloba byla v plném rozsahu logicky stažena. Tudíž jsem se neměl jako fyzická osoba co k tomu vyjadřovat.

Pane Mynáři, jste připravený hájit i před soudem své tvrzení, že Pavel Hasenkopf je jedním z autorů amnestie Václava Klause? Máte pro to přesvědčivé důkazy?

Nemyslím, že bych dělal nějaké nové závěry, že bych přicházel s novými objevy a že by moje tvrzení bylo nějaké novum. Pouze tvrdím to, co jsem vždycky říkal a nerozlišuji v tom, kolika procenty je to pravdivé, zda 80 či 20, že se spolupodílel, nebo nespolupodílel.

Nikdy jsem nehodnotil to, jestli je část jeho spolupráce v tom, že ho někdo zaúkoloval nebo to dělal o svém vlastním zájmu. A takhle to zní i ve smíru, který je textově takto upraven.

Pane Hasenkopfe, když pan Mynář upřesnil, že mluvil za hradní kancelář, skončí vše u trestního oznámení na osobu pana Mynáře, nebo podniknete i nějaké další kroky.

Další kroky v tuto chvíli ještě zvažuji. Chtěl bych se ale ohradit proti tomu, že pan Mynář nikdy nestanovil žádná procenta a podobně. Pan Mynář hned na začátku, 27. dubna, jasně řekl, že spoluautoři amnestie jsou pouze tři, pan Jakl, pan Hájek a já.

To znamená, že stále trváte na tom, že to, co pan Mynář říká, není pravda?

Samozřejmě.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme