Lidé se obávají sesuvu z obnovené těžby uhlí v dolu ČSA. Nehrozí, ujišťují odborníci i obec

Hlubinnou těžbu uhlí obnoví těžaři Severní energetické ve svém největším povrchovém lomu na Mostecku. Lidé žijící v obci blízko lomu mají strach ze sesuvů půdy. Obec Černice i těžaři ale tvrdí, že hlubinná těžba majetek lidí ani přírodu neohrozí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rypadlo

Rypadlo | Foto: Filip Jandourek

„Já myslím, že přírody se to asi dotkne. Už teď je to takové ošemetné. Nelíbí se mi to. Měla bych strach, že se to může podlomit,“ říká Irena Nosková, která žije v posledním domě na okraji Černic.

Malou obec dělí od povrchového lomu ČSA několik stovek metrů. Už v minulosti se na svazích lomu několikrát zemina utrhla.

Další obyvatel Černic Miloslav Boublík věří těžařům i obci, je přesvědčen, že vydání povolení k hlubinné těžbě předcházel důkladný geologický průzkum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatel Černic se ptal reportér Jan Beneš

„Jestli dostali povolení, tak by to mělo být bezpečné. Protože obecně je štolování bezpečný systém,“ dodává s tím, že ze sesuvu strach nemá.

S tím, že by hlubinná těžba uhlí v bočních svazích povrchového lomu neměla ohrozit majetek a přírodu, souhlasí i místostarosta Horního Jiřetína, pod který Černice spadají, Vladimír Buřt ze Strany zelených.

„Pro nás je tento způsob těžby přijatelný. Je to způsob, který má neporovnatelně menší negativní dopady jak na obyvatelstvo v okolí, tak zejména na krajinu,“ domnívá se místostarosta.

Štolování j bezpečnější, na rozdíl od povrchové těžby, která v okolí Jiřetína vytvořila obrovský kráter. „Myslíme si, že tento druh těžby neohrožuje sídla, neohrožuje Horní Jiřetín, Černice a neměl by ohrožovat ani zámek Jezeří a okolní svahy,“ dodává Buřt.

Výhled na povrchový důl | Foto: Stanislava Brádlová | Zdroj: Český rozhlas

Těžaři ze Severní energetické chtějí začít s přípravou těžby ještě letos.

„Touto metodou vytěžíme zhruba 200 tisíc tun hnědého uhlí za rok. Jedená se o těžbu už ve stávajícím dolovém poli, čili nedojde k žádné změně vůči obyvatelům Černic nebo Horního Jiřetína,“ ujišťuje mluvčí společnosti Gabriela Sáričková Benešová.

Díky povolení k hlubinné těžbě využije Severní energetická horníků z blízkého hlubinného dolu Centrum, který je v likvidaci a svou činnost ukončí příští rok. První pětina horníků najde novou práci ještě letos.

Horní Jiřetín | Foto: Khalil Baalbaki, Tomáš Adamec, Filip Jandourek, Michal Jindra

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme