Plzeňská nemocnice postaví na Lochotíně parkovací dům pro 400 aut

Fakultní nemocnice Plzeň vyřeší problém s parkováním ve svém lochotínském areálu. Do největšího zdravotnického zařízení v západních Čechách jezdí lidé nejen z regionu, ale i z jižních nebo středních Čech. Nemocnice tak postaví parkovací dům pro 400 aut uvnitř areálu. Hotový by mohl být do konce příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fakultní nemocnice Plzeň 4.jpg

Fakultní nemocnice Plzeň 4.jpg | Foto: Jana Kosová

„S parkováním je to tu strašné. Půl hodiny jsem tu naháněl místo, ale zaparkovat se nedá,“ stěžuje si Aleš Svoboda z Nýřan, který už má návštěvu nemocnice za sebou.

„Když můžu, snažím se využívat MHD, protože zaparkovat tady po sedmé hodině je nemožné,“ přidává se studentka medicíny, která chodí do nemocnice na praxi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavbě parkovacího domu v areálu plzeňské nemocnice informuje reportérka ČRo Jana Kosová

Parkovací dům bude stát poblíž budovy, kde je kuchyně a jídelna a vjíždět se do něj bude ve směru od dolní brány, tedy od Roudné. Fakultní nemocnice ho postaví za vlastní prostředky, vyjde na 150 až 180 milionů korun.

„Dům se začíná projektovat. Odstranili jsme problém s hlukem, a tak překonali bariéru, kterou jsme měli přes krajskou hygienickou stanici. Dokumentace by měla být hotová do konce roku, pak budou následovat stavební povolení a výběrová řízení,“ vysvětluje technický náměstek ředitele František Řeřicha.

„Na jaře příštího roku počítáme s výstavbou, a pokud vše půjde hladce, měl by parkovací dům být postaven do konce roku 2015,“ plánuje František Řeřicha.

Protihluková stěna vznikne zvlášť

Parkovací dům budou využívat hlavně zaměstnanci nemocnice, kteří tak uvolní místa na stávajících parkovištích pro pacienty a ti to tak budou mít blíž k jednotlivým vchodům. Zaměstnanci budou dál platit 750 korun ročně za parkovací kartu.

Původně měl parkovací dům vzniknout jako součást plánovaného silničního průtahu Roudnou a měl sloužit zároveň jako protihluková stěna. Z toho ale sešlo. „Náklady byly příliš velké, představovaly zhruba 350 milionů korun,“ vysvětluje náměstek ředitele nemocnice.

Kolem průtahu by tedy v budoucnu měla vzniknout klasická protihluková stěna.

V současné době má Fakultní nemocnice Plzeň na Lochotíně zhruba tisíc parkovacích míst - 500 uvnitř areálu a 500 před jeho branami. Podle studie jich je potřeba asi 1300. Díky parkovacímu domu jich bude ještě o sto víc.

Jana Kosová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme