Konec roku v teple. Češi si oblíbili dovolené v zahraničí, utíkají tam před svátečním ruchem

Místo vánočního stromku palmy, místo Silvestra na horách koupání v moři. Češi vyrážejí za exotikou v zimě stále častěji. Letos vyjede podle Asociace cestovních kanceláří během svátků na dovolenou za teplem zhruba 300 tisíc Čechů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi vyrážejí za exotikou v zimě stále častěji.

Češi vyrážejí za exotikou v zimě stále častěji. | Foto: Thomas Kelley | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Zatímco dříve byly svátky strávené v exotice pro většinu lidí stěží představitelné, v posledních letech se takové cesty stávají čím dál oblíbenějšími.

„Zdá se, že jak roste ekonomika, tak roste i zájem trávit Vánoce a Silvestra někde jinde než doma. Ten zájem roste už posledních šest sedm let a v poslední době je lidí, kteří chtějí letět do vzdálenějších zemí, čím dál víc,“ potvrzuje pro Radiožurnál i mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Papež dodává, že prodeje zájezdů přes svátky by se mohly cestovním kancelářím zvýšit o pět až sedm procent. Zájem o dovolené je vysoký. Například Blue Style už v říjnu hlásil, že většina zájezdů v těchto termínech je vyprodaná.

Podzimní dovolené jsou novým trendem Čechů. Klesají ceny zájezdů i letenek

Číst článek

I mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk uvádí, že se letos prodalo víc zájezdů než loni: „Zájem o to strávit Vánoce nebo Silvestra v teple na pláži určitě roste, v posledních letech je to in, oproti minulým letům zájem roste v řádu desítek procent.“

Vyšší ceny

Rostoucí zájem o dovolené přes svátky nesráží ani ceny zájezdů. Cestovní kanceláře se shodují, že jsou dražší než jindy v sezoně. Přesto letos na dovolenou za exotikou vyrazí podle Asociace cestovních kanceláří zhruba 300 tisíc lidí. Důvod? Podle mluvčího cestovní kanceláře Alexandria Stanislava Zimy za větším zájmem o exotiku stojí nejen rostoucí životní úroveň Čechů.

„Myslím si že ten důvod, proč Češi takhle vyjíždí, je snaha utéct od klasického ruchu shánění dárků a je to styl, který pravděpodobně je trendový a bude dál posilovat. V minulých letech to bylo tak, že byly především zájmy o silvestr, poslední roky se ale tento trend obrací a dnes je o Vánoce již stejný zájem jako o silvestr,“ dodává Zima.

Oblíbené vánoční destinace

Seznam oblíbených vánočních a novoročních destinací je podle mluvčího cestovní kanceláře Fischer Jana Bezděka poměrně dlouhý: „Nejoblíbenější jsou Spojené arabské emiráty, letos také Omán, to jsou země, které jsou i v příjemné doletové vzdálenosti a počasí je tam velmi příjemné. Z těch bližších a také levnějších destinací je to určitě Egypt, ale celá řada lidí letí i naopak do vzdálenějších destinací, ať už je to Dominikánská republika, nebo Kuba, případně i země v Indickém oceánu.“

Na Vánoce ani Silvestra sníh nebude, ochladí se až v půlce ledna

Číst článek

Češi většinou volí pobyty all inclusive, na osm dní ale i déle. Rozdíly jsou v tom, jestli odlétají přes Vánoce nebo silvestr.

„Vánoční pobyty bývají spíš pobytové. Lidé, kteří letí na Silvestra, většinou kombinují pobyt s nějakým poznáním. Přes Vánoce jezdí spíš rodiny s dětmi, 31. prosince spíš lidé bez dětí, kteří si mohou dovolit pobyt protáhnout až třeba do 10., 11. ledna, což rodiny s dětmi většinou nemohou,“ dodává pro Radiožurnál mluvčí asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Hotely pro klienty o svátcích připravují i doprovodný program. O Vánocích třeba čeká turisty slavnostní večeře a hotely bývají většinou vánočně ozdobené, na Silvestra pak lidé můžou například zajít na koncert nebo mají v ceně novoroční přípitek.

Kristýna Křupková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme