Chovejte se jako v zaměstnání, nenoste třeba pyžamo, doporučují experti o práci z domova

Společnosti po celém světě rozjely povinnou práci z domova. Ať už jste nováček nebo pracovní veterán, mohlo by se vám hodit několik rad, jak udržet vlastní produktivitu, napsal zpravodajský server BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na počítači (ilustrační foto)

Při práci z domu se vyplatí dodržovat některé zásady. | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Google, Microsoft, Twitter. Hitachi, Apple, Amazon. Chevron, Salesforce, Spotify. Od Velké Británie po Spojené státy, od Japonska po Jižní Koreu - to jsou jen některé globální společnosti, které v posledních dnech rozjely politiku povinné práce z domova kvůli šíření koronaviru, píše server britské BBC.

Desatero, jak vydržet doma při epidemii koronaviru a nezbláznit se z toho

Číst článek

A je realistické předpokládat, že přesun do domácích kanceláří - známých také pod anglickým označením „home office“ - se na nějakou dobu stane realitou pro mnoho z nás.

Někteří zaměstnanci pracují z domova poprvé, což znamená, že musí přijít na to, jak udržet pozornost u pracovních úkolů v prostředí, které nemusí produktivitě právě dvakrát svědčit. Existují ale způsoby, jak podávat výsledky a nenechat se rozhodit - od vytvoření dobrého pracovního prostředí až po způsob komunikace se svým týmem.

Jasná komunikace

Koronavirus nebo ne, klíčem k práci z domova je jasná komunikace s nadřízeným a jasně sdělené, co přesně se od vás čeká. Za běžných podmínek tráví většina lidí čas v blízkosti šéfa, což znamená, že komunikace je snadná a bezproblémová. To ale při práci z domova neplatí a je pravděpodobnější, že může dojít ke komunikačnímu šumu, říká Barbara Larsonová, profesorka managementu Severovýchodní univerzity v Bostonu, která práci na dálku studuje. 

Ale i ti, kdo jsou na práci z domova zvyklí, se mohou cítit nedostatečně koordinovaní se svým týmem a izolovaní. Loňská studie online agentury Buffer zjistila, že samota byla druhým nejčastěji hlášeným problémem, který zažívalo 19 procent respondentů.

Kvůli samotě mohou být lidé méně motivovaní a výkonní. Proto by komunikace s nadřízeným a kolegy z domova měla být co „nejbohatší“ - například včetně videohovorů, doporučuje Larsonová.

Jako v práci

Další tip pro práci z domova může znít banálně, ale je užitečný: Chovejte se opravdu jako v práci. Například to, že můžete doma chodit v pyžamu, neznamená, že byste měli. „Osprchujte se a oblékněte se,“ doporučuje Larsonová.

Z Uničova se stalo ‚město duchů‘. ‚Lidé ale nepanikaří, chovají se zodpovědně,‘ líčí jeden z místních

Číst článek

Pokud doma nemáte vlastní kancelář, udělejte maximum pro to, abyste měli prostor vyhrazený jen práci. Nemít doma dobře vybavenou domácí kancelář může dočasně snížit produktivitu - kterou naopak zvýší zdvojené monitory, klávesnice a myš.

Takže místo toho, abyste leželi v posteli s laptopem na břiše, zkuste něco promyšlenějšího. Stačí taková drobnost, jako posunout noční stolek do kouta, kde nebudete ničím rušeni, zapojit si na něm počítač a posadit se k němu na vhodné židli. Zvolte takovou, po které nebudete mít ztuhlý krk a bude vyhovovat zásadám ergonomie.

To také slouží jako důležitý signál ostatním, kdo s vámi žijí, že jste „v práci“. „Vytvořte doma hranice, kterým budou členové rodiny rozumět. Například: ‚Když jsou dveře zavřené, předstírejte, že tam nejsem‘,“ radí Kristen Shockleyová, profesorka psychologie Georgijské univerzitě.

Když máte vyčleněné pracoviště, kde se můžete soustředit, je snazší užívat si výhody práce na dálku. V průzkumu 7000 zaměstnanců, který minulý rok provedl server Flex Jobs, 65 procent uvedlo, že jsou při práci z domova produktivnější. Mezi výhody řadili méně vyrušování od kolegů, méně kancelářského pletichaření a méně stresu z dojíždění.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme