Odborníci kritizují člena Trumpova covidového týmu. Podle nich šíří ‚nepravdy a zkreslené vědecké poznatky‘

Skupina 78 výzkumníků a doktorů z lékařské fakulty prestižní Stanfordovy univerzity v otevřeném dopise zkritizovala svého bývalého kolegu a nového člena krizového štábu Bílého domu Scotta Atlase kvůli tomu, že podle nich ve svých veřejných vystoupeních šíří „nepravdy a zkreslené vědecké poznatky“. Informaci přinesl zpravodajský server ABC.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový člen krizového štábu Bílého domu Scott Atlas

Nový člen krizového štábu Bílého domu Scott Atlas | Foto: Chris Kleponis / Pool/Sipa USA | Zdroj: Reuters

Atlas je specializovaný neuroradiolog a podle ABC nemá zkušenosti s léčbou infekčních nemocí. Do prezidentova týmu se připojil v srpnu, předtím se však často objevoval na republikánům nakloněné stanici Fox News, kterou Trump často sleduje a komentuje.

‚Přicházíme o miliardy dolarů.‘ Trump přemýšlí o oddělení americké a čínské ekonomiky

Číst článek

Atlas ve svých televizních vystoupeních nezřídka pochyboval o účinnosti nošení roušek pro prevenci přenosu koronaviru a byl zastáncem zahájení prezenční školní výuky nehledě na stav pandemie, což jsou pozice blízké Trumpovi.

Experti ze Stanfordu ve svém dopise uvádí, že cítí „morální a etickou zodpovědnost“ ohradit se proti Atlasovým kontroverzním tvrzením ohledně zmírňování šíření koronaviru.

Jeho sdělení přitom charakterizují jako „názory a výroky, jež odporují ustanoveným vědeckým poznatkům“, a které „podrývají zdravotnické úřady a důvěryhodnost vědy, která je hnací silou účinných opatření na ochranu veřejného zdraví“.

Nebezpečná strategie

Atlas byl v minulosti na Stanfordu šéfem neuroradiologie. Trump o něm v srpnu při oznamování jeho jmenování do krizového štábu prohlásil, že je to „velmi slavný muž, který je také vysoce respektovaný“.

Počet nakažených koronavirem v Brazílii přesáhl čtyři miliony. Reprodukční číslo už ale kleslo pod jedna

Číst článek

Autoři v dopisu vyjmenovávají široce přijímané lékařské poznatky, které jsou podle nich v nesouladu s Atlasovými nedávnými výroky o koronaviru. Týkají se například nošení roušek, nebezpečí přenosu viru lidmi, kteří nemají příznaky onemocnění covid-19, a hrozeb, jež nákaza představuje pro některé děti.

Atlas s Trumpem například podle ABC v minulosti podpořili postup, kdy by se koronavirus nechal volně šířit mezi lidmi, čímž by se podle nich posílila imunita celé společnosti. Experti však v dopisu tvrdí, že se jedná o nebezpečnou strategii.

‚Hysterie o otevírání škol‘

Kritiku si vysloužily rovněž Atlasovy pochyby o tom, zda mohou děti přenášet koronavirus a jeho následné stížnosti, že USA jsou jedinou zemí na světě, která je „hysterická ohledně otevírání škol“.

Šéfka sněmovny reprezentantů kritizuje Trumpa za nenošení roušky. Sama ji neměla v kadeřnictví

Číst článek

Experti ze Stanfordu však uvádějí, že zatímco se děti nakazí méně často než dospělí, stále více se ukazují závažné krátkodobé i dlouhodobé následky covidu-19 u dětí a mladistvých.

Závěrem autoři dopisu vyzývají k tomu, aby americká vláda přijímala rozhodnutí podepřená vědeckými poznatky, a varují, že pokud tak neučiní, podrývá snahy o boj s touto nemocí, v souvislosti s níž již v USA zemřelo přes 191 000 lidí.

„Pokud se nebudeme řídit vědou - nebo budeme vědu úmyslně nesprávně vykládat - povede to k obrovské a zbytečné újmě,“ uzavírají odborníci ze Stanfordské univerzity.

Spojené státy jsou podle absolutních čísel nejhůře zasaženou zemí na světě, k pátku evidují již necelých 6,4 milionu potvrzených nálezů na SARS-CoV-2 od začátku pandemie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme