Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu, řekl Prymula. Schválila příjezd zahraničních zdravotníků

Vláda ve čtvrtek souhlasila s pobytem vojenských zdravotníků členských zemí Evropské unie a NATO do 300 lidí pro pomoc s epidemií koronaviru. O rozhodnutí, které ještě musí schválit Parlament, informoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) poté uvedl, že vláda zřejmě požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který byl původně vyhlášen do 3. listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 14:26 22. 10. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kabinet se mimořádně sešel, aby schválil působení skupiny armádních lékařů a zdravotníků z USA. Tým lékařů Národní gardy má mít 28 členů. Podle středečního vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly by měli američtí lékaři přijet příští týden.

Plicní ventilátory CoroVent mají povolení pro nouzové využití. Češi na jejich vznik přispěli 12 milionů korun

Číst článek

„Máme konkrétní nabídku na pomoc 28 lékařů a zdravotníků z USA. Zároveň probíhají jednání o možném vyslání zdravotníků i z jiných členských zemí NATO a EU. Abychom vše v případě potřeby mohli rychle realizovat, schválila dnes (ve čtvrtek) vláda pobyt až 300 vojenských zdravotníků na českém území po dobu do 90 dnů,“ uvedl v tiskové zprávě ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Doplnil, že jde o expertní pomoc českým zdravotníkům, zahraniční vojáci budou v případě nasazení v Česku působit beze zbraní a vždy ve spolupráci s českým zdravotním personálem.

Parlament, a to jeho obě komory, musí podle ministerstva obrany vyslovit souhlas s pobytem vojáků v souladu s Ústavou.

Prodloužení nouzového stavu

Vláda zřejmě požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, uvedl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Prymula po jednání vlády. „Nedostaneme se z tohoto obrovského čísla, které tady teď je, na hodnoty, které by umožňovaly jít dále, bez nouzového stavu,“ řekl na tiskové konferenci. Vyhlášený nouzový stav měl původně skončit 3. listopadu. 

Prymula se k prodloužení nouzového stavu vyjádřil na tiskové konference po skončení mimořádného jednání vlády. Ukončení stavu podle něj nebude možné proto, že reprodukční číslo je příliš vysoké a nepodařilo by se oploštit křivku bez zavedených opatření. 

vtk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme