‚Nikde jinde lyžovat nemůžeme.‘ Češi se vydávají do Bulharska za zimními radovánkami

Nejméně několik stovek českých lyžařů se tento týden prohání po svazích bulharských hor Pirin a Rila. Tamní lyžařská střediska i hotely v nich jsou totiž jako jedny z mála v Evropě otevřené, a tak se do nich vydali i turisté z Česka. Pro některé to byla cesta do neznáma, protože Bulharsko znamená pro většinu Čechů hlavně slunce, moře a písek, a ne mráz a sníh.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Sofie (Aktualizováno: 11:27 2. 2. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do jednoho ze dvou přímých spojů, které do Sofie z Prahy každý týden létají, nastoupilo 170 cestujících. Skoro všechna místa v letadle byla obsazená. Většina pasažérů mluvila česky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi se vydávají lyžovat do Bulharska, kde jsou zimní radovánky povolené. Natáčel Pavel Novák

Někteří si s sebou vezli pouzdra s lyžemi, jiní si je hodlali půjčit až na místě. Jejich cílem byla dvě hlavní lyžařská střediska nedaleko Sofie – Bansko a Borovec.

„Do Bulharska jedeme lyžovat, protože nikde jinde nemůžeme,“ vysvětluje pro Radiožurnál jedna z cestujících. Pokud by byly zimní radovánky povolené jinde, do Bulharska by podle ní nejeli.

Jedno překvapení nastalo už minulý týden, když Bulharsko začalo vyžadovat od všech příchozích PCR test na covid-19, který nemohl být starší než 72 hodin. Všichni tedy přijeli s dokumentem, který na letišti vybíraly zdravotní sestry.

Další překvapení se lyžaři dozvěděli až tady. Pro návrat do Česka si musí ještě v Bulharsku obstarat negativní antigenní test a doma jej pak do pěti dnů potvrdit PCR testem. To zimní dovolenou v Bulharsku prodraží.

Čeští turisté na sofijském letišti v Bulharsku. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme