Česko jako jeden volební obvod? Hamáček představil čtyři možné změny volebního zákona

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) představil ve středu čtyři možné změny volebního zákona, které by mohly následovat po rozhodnutí Ústavního soudu, který část tohoto zákona zrušil. Za nejférovější považuje Česko jako jeden volební obvod. Pro ministerstvo vnitra, které zodpovídá za přípravu voleb, by to ale podle něj bylo nejsložitější. Hamáček také uvedl, že svolá jednání s ostatními politickými stranami. Schůzka by mohla být příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 14:04 3. 2. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Hamáček

Jan Hamáček | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Jedno řešení zachovává počet 14 volebních krajů, ale mění způsob přidělování mandátů. Například tak, že by se počty mandátů počítaly z čísel za celou republiku, tím by se stanovil počet mandátů pro danou politickou stranu, a až poté by se mandáty distribuovaly podle jednotlivých krajů,“ popsal ministr vnitra Jan Hamáček.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona. Koalicím bude stačit pro vstup do sněmovny pět procent hlasů

Číst článek

„Nebo je možné výsledky voleb počítat stále za jednotlivé kraje, ale použít jinou metodu místo D'Hondtovy, třeba Hareovu kvótu,“ doplnil další ze čtyř možných řešení.

Další možnost podle něj počítá s jiným počtem volebních krajů, kdy by se malé slučovaly podle územních celků NUTS.

Za nejférovější považuje Hamáček Českou republiku jako jeden volební obvod, pro celou republiku by tak byl jeden volební lístek s 200 kandidáty, pro ministerstvo by to podle něj bylo nejsložitější. „Ale popasovali bychom se s tím,“ uvedl.

Hamáček také upozornil, že jeho resort zodpovídá za přípravu voleb, které se blíží. Mají se uskutečnit 8. a 9. října. „Vnímáme, že nás tlačí čas. Je to relativně brzo před volbami. Musíme najít řešení, na kterém se shodne Poslanecká sněmovna i Senát,“ řekl.

Parlament by měl podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) schválit úpravu volebních pravidel do konce května, aby se mohly realizovat říjnové volby do Poslanecké sněmovny. „Konec května je termín, který bych viděl jako rozumný,“ uvedl k možnosti přijetí novely.

Politici u jednacího stolu

„Respektuji verdikt Ústavního soudu. Svolám neprodleně jednání s ostatními politickými stranami, kde ministerstvo vnitra představí možné alternativy řešení,“ uvedl na twitteru Hamáček. Schůzka by se podle něj mohla konat počátkem příštího týdne.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan už avizoval, že jsou na jednání politických stran, které chce Jan Hamáček svolat, připraveni.

‚Narovnání pokřiveného prostředí.‘ Opoziční politici přivítali verdikt Ústavního soudu

Číst článek

„Jsme připraveni na urychlené společné jednání zástupců všech parlamentních stran, které musí nyní začít připravovat takovou změnu volebního zákona, která bude spravedlivá pro všechny občany naší země,“ doplňuje Rakušan.

Také Piráti jsou podle svého předsedy Ivana Bartoše připraveni jednat tak, aby se volební zákon rychle doplnil a volby se mohly řádně konat.

„Věřím, že ve sněmovně i Senátu najdeme rychlou shodu, první schůzka má proběhnout již v úterý,“ dodal Bartoš.

„Za KDU-ČSL jsme připraveni vést konstruktivní jednání s ostatními stranami, abychom našli řešení,“ uvedl rovněž předseda lidovců Marian Jurečka.

A předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla: „Teď potřebujeme věcnou a rychlou dohodu stran, aby se připravila novela, která bude rozhodnutí reflektovat. Jsme připraveni.“

Novelu musí schválit Parlament

Novelu volebního zákona, která bude reakcí na verdikt Ústavního soudu, musí schválit Poslanecká sněmovna i Senát.

VIDEO: Ústavní soud ztratil všechny zábrany. Otřásá důvěrou v politický systém, kritizoval Babiš

Číst článek

Zrušením části volebního zákona se bude na čtvrtečním jednání zabývat také stálá sněmovní komise pro Ústavu, uvedla její předsedkyně Kateřina Valachová (ČSSD).

„Ústavní soud potvrdil, že hlas každého občana má a musí mít ve volbách stejnou sílu a váhu. Je teď na nás zákonodárcích schválit nová pravidla pro volby co nejrychleji. Shodnout se musí sněmovna a Senát,“ uvedla.

Kvůli přípravě novely, která by byla přijatelná pro obě komory, se sejde senátní ústavní komise, oznámil ve středu její předseda Zdeněk Hraba (za STAN).

„Je třeba připravit novelu volebního zákona a v tom je nutná úzká spolupráce sněmovny a Senátu. Ihned k tomu svolám jednání naší senátní komise pro ústavu,“ uvedl Hraba na twitteru.

Podle šéfa Senátu Vystrčila je rozhodnutí Ústavního soudu akutní výzvou pro obě komory Parlamentu k přijetí volební novely.

Vystrčil se kvůli dosažení parlamentní dohody na volebních úpravách rozhodl iniciovat schůzku šéfů poslaneckých a senátorských klubů. Jednání by se mělo uskutečnit nejpozději příští týden. Shodl se na tom s představiteli senátorských frakcí.

Verdikt Ústavního soudu

Ústavní soud zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do sněmovny získání pěti procent hlasů.

Soud škrtal i v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a průběh skrutinia, tedy rozdělování mandátů. Nález nemá časový odklad, dopadne tedy už na letošní podzimní sněmovní volby.

ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme