Kapr, nebo losos? Dostatek prospěšných omega 3 kyselin mají upravení kapři, navíc se chovají v Česku

Po staletí u nás vánočnímu jídelníčku dominoval kapr, v posledních letech ho ale vytlačují dravé ryby a především lososi a ryby mořské. Jejich příznivci argumentují tím, že mořské ryby jsou zdravější, kritici ale namítají, že z ekologického hlediska mají mít přednost ryby domácí. „Býložravé nebo všežravé druhy ryb jsou lepší variantou než ty dováženého odněkud z druhého konce světa,“ zdůrazňuje Jan Freidinger z hnutí Greenpeace.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoce

Domácím rybím favoritem číslo jedna kapr. Navzdory svému asijskému původu u nás zdomácněl. | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Freidinger upozorňuje, že pokud lidé preferují mořské ryby s tím, že jsou zdravější, mohou se snadno splést. K porovnání ekologického, ekonomického a nutričního aspektu je totiž potřeba mít pohromadě informace, které nemusí být dobře dostupné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si všechny čtvrteční novinky ze světa vědy a ochrany přírody

„Z jaké části oceánu ryba je, z jaké populace pochází, jakou byla ulovena metodou. A i názvy ryb v obchodech mohou být zavádějící. Málokdo si uvědomí, že mořská štika, štikozubec a hejk je jedna a tatáž ryba,“ přibližuje. 

Ani v případě lososů a tuzemských dravých ryb se nedá spolehnout na to, že jsou ryby z čistě domácích zdrojů. 

„Losos, pstruh a jiné dravé druhy ryb vyžadují rybí moučku, rybí olej, aby se v nich tvořily ty prospěšné látky, o kterých se hovoří. A bez toho se nedají vyprodukovat. To určuje cenu, protože tato surovina se získává z oceánu. Takže potřebujete v oceánu odlovit olejnaté druhy ryb na krmivo dravých ryb v Česku,“ popisuje Freidinger.

Kapr, ale s úpravou

Domácím rybím favoritem číslo jedna kapr. Navzdory svému asijskému původu u nás zdomácněl a po staletí je považován za tradiční českou rybu.

„Kapr má jednu velikou výhodu. Je velice tolerantní například k nízkým koncentraci kyslíku. Přežije i tam, kde by řada jiných ryb nepřežila. Proto bude prosperovat v rybnících, jaké dnes máme. Tedy v extrémně zásobených živinami, což způsobuje řadu problémů, jako je kolísání kyslíkového režimu, vznik sinicových vodních květů, riziko otrav amoniakem a podobně,“ popisuje Miroslav Hátle, ředitel Správy Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko.

V Česku ale nejsou k dostání ekologicky chovaní kapři. 

Karas se stane náhradním rodičem kapra. Nový způsob kapří produkce našli jihočeští vědci

Číst článek

„Já dávám přednost kaprovi, který má technický název omega 3 kapr,“ doporučuje Freidinger rybu, kterou vyšlechtili na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

„Hlavní výhoda omega 3 kaprů spočívá v tom, že právě ty hodnoty, pro které lékaři doporučují jíst ryby, tyto omega 3 nenasycené mastné kyseliny, se v upraveném kaprovi vyrovnají mořským rybám. A z velké části se krmí přírodní potravou, obsádka není tak hustá. Tím se trochu přibližujeme ekologickému chovu kapra.“

Kromě toho jsou k dostání mořské ryby s ekologickým certifikátem, uzavírá Freidinger.

Poslechněte si celou reportáž Markéty Ševčíkové.

V souhrnu Vědy Plus uslyšíte také o tom, co se vědci dozvídají ze zbytků záhadného izraelského chrámu Tel Moca a jak si adoptovat k Vánocům zubra. Moderuje Lucie Vopálenská.

Markéta Ševčíková, Lucie Vopálenská, kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme