Hrad potvrdil skartaci spisu o Vrběticích, chybu odmítá. BIS nařkl, že ho doručila v hrubém nepořádku

Kancelář prezidenta republiky v pondělí potvrdila skartaci tajného spisu ke kauze Vrbětice, a to osm měsíců po doručení. Odmítla ale, že by při manipulaci s dokumentem pochybila. Hrad rovněž uvedl, že materiál byl ze strany Bezpečnostní informační služby (BIS) „dopraven v hrubém nepořádku“ a s označením běžné pošty v druhém nejnižším stupni utajení. „Byl proti podpisu převzat bez výhrad,“ reagoval pro Radiožurnál mluvčí tajné služby.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 19:19 31. 1. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vratislav Mynář na tiskové konferenci.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

O skartaci tajného dokumentu o pozadí útoku ve Vrbětících informovaly v sobotu Radiožurnál a týdeník Respekt.

Podle zjištění se o zničení zprávy BIS určené prezidentovi Miloši Zemanovi policie dozvěděla, když chtěla prověřit, zda s dokumentem nenakládal někdo nepovolaný bez příslušného oprávnění.

Utajovaný materiál byl ale podle odboru analytiky Kanceláře prezidenta republiky na konci loňského listopadu omylem skartován.

„Na Vaše dotazy ani náznakem odpovídat nebudu,“ napsal Radiožurnálu vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Po vydání článku Hrad zveřejnil zprávu, podle níž „ve dnech 29. listopadu až 1. prosince 2021 byly skartovány vyřazené utajované písemnosti z minulých let“. Vše bylo podle Kanceláře prezidenta republiky (KPR) v souladu s právními předpisy. 

Policie řeší, jestli Hrad skartoval tajnou zprávu k Vrběticím. Chtěla dokument prozkoumat

Číst článek

Jakékoliv pochybení kancelář popřela i v pondělním prohlášení. V něm uvádí, že s dokumentem mimo adresáta nakládaly „pouze osoby pověřené vedením jednacího protokolu v tajné spisovně KPR a odpovědná pracovnice Sekretariátu prezidenta republiky“.

Vše podle vyjádření proběhlo i na základě označení spisu. „KPR se spisem po jeho doručení i v průběhu skartačního řízení nakládala v souladu s tím, jak byl označen ze strany zpracovatele, tedy jako s běžnou poštou v druhém nejnižším stupni utajení,“ tvrdí Hrad, podle něhož bylo rovněž zaprotokolováno, že dokument byl ze strany BIS „dopraven v hrubém nepořádku“. 

‚Převzat bez výhrad‘

Tajná služba se proti tomu ohradila s tím, že při doručení dodržela zákonný postup. 

„BIS rozhodně odmítá, že byl dokument v hrubém nepořádku, nebo že byl snad dokonce poškozen. Byl Kanceláři prezidenta republiky řádně předán a byl proti podpisu převzat bez výhrad. V následujících hodinách pak byla pouze opravena drobná administrativní chyba, která nijak nesnižovala závažnost dokumentu,“ řekl Radiožurnálu mluvčí tajné služby Ladislav Šticha. 

Dál nechtěl tvrzení prezidentské kanceláře komentovat, informace ke zprávě podle něj dostane ve čtvrtek sněmovní bezpečnostní výbor. 

Kancelář prezidenta si ale za tvrzením, že spis nebyl ze strany BIS doručen v pořádku, stojí. „Kancelář prezidenta republiky trvá na svém sdělení, že utajovaný spis v režimu Důvěrné byl dopraven ze strany Bezpečnostní informační služby na Pražský hrad dne 7. dubna 2021 v hrubém nepořádku. BIS na situaci reagovala až písemným vyjádřením pro KPR ze dne 21. dubna 2021, kdy přiznala pochybení,“ dodala do tiskové zprávy v reakci na vyjádření BIS. 

❗️Aktualizace tiskové zprávy ❗️

18:42 – 31. 01. 2022

4 55

Hrad ještě v prohlášení uvedl, že nebyl zlikvidován „žádný materiál určený k archivaci“ a vše prošlo skartačním řízením a ke každé skartaci je uchován protokol. „S obsahem písemnosti se neseznámily nepovolané osoby a nebyla ohrožena ochrana utajovaných informací.“  

KPR mimo jiné poukazuje na náhlý zájem policie o spis po deseti měsících od jeho doručení v době jeho skartace. Upozorňuje i na údajné chyby ze strany BIS během doručení a na únik informací do médií.

🔻Hrad oficiálně potvrdil informace @Radiožurnál @iROZHLAS.cz a @Ondrej Kundra, že skartoval tajnou zprávu k Vrběticím. Stalo se tak osm měsíců poté, co zpráva na Hrad přišla.

16:52 – 31. 01. 2022

14 70

Zuzana Jarolímková, Kateřina Bečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme