Po útoku mačetou na učilišti v Praze 4 zemřel učitel. Policie podezřelého dopadla, je to student školy

Útočník před polednem napadl mačetou učitele střední školy v Praze 4 Michli. Ten útok nepřežil, nikdo další nebyl zraněn. Pachatel z místa činu utekl. Policie podezřelého již zadržela, uvedl mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Podle ředitele učiliště zaútočil zřejmě student. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) potvrdil, že podezřelým z útoku je žák tamního učiliště.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 16:20 31. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K útoku došlo na Středním odborném učilišti v ulici Ohradní v Michli

K útoku došlo na Středním odborném učilišti v ulici Ohradní v Michli | Foto: Jaroslav Hroch | Zdroj: Český rozhlas

K útoku došlo na Středním odborném učilišti Ohradní v Michli. „Podle mých informací mělo k incidentu dojít ve 4. patře v průběhu vyučování,“ řekl mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. „Zbraň po útoku zůstala na místě,“ uvedli policisté na twitteru.

Na pedagoga, který po útoku mačetou zemřel, zaútočil zřejmě student školy, řekl ředitel učiliště Karel Dvořák. Stejné informace má také ministr školství Petr Gazdík (STAN). Podle něj nešlo o teroristický čin.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) dorazil před Střední odborné učiliště v ulici Ohradní v Michli | Foto: Jaroslav Hroch | Zdroj: Český rozhlas

„Zdá se, že jde o konflikt mezi učitelem a žákem. Podezřelý, který je zadržený, je žák této školy, který měl patrně s panem učitelem konflikt ohledně prospěchu nebo zkoušení,“ řekl ministr, který přijel na místo činu. „Včera měl student patrně studijní neúspěch,“ doplnil. Ředitel Dvořák podle CNN Prima News uvedl, že má jít o žáka třetího ročníku.

Policie potvrdila, že zadrženým je 19letý student školy. „Vypátrat se ho kriminalistům povedlo v Dolních Břežanech a v době zadržení nebyl pod vlivem drog ani alkoholu. Předpokládaným motivem byl spor mezi ním a pedagogem,“ napsala na twitteru.

Učitel na místě zemřel. „Na místě jsme několik dlouhých minut bojovali o život člověka, který utrpěl velmi vážná poranění způsobená napadením mačetou. Bohužel ani přes veškerou snahu záchranářů se jeho život zachránit nepodařilo,“ řekla pro Radiožurnál mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. „Byl to náš vyučující, dlouholetý pedagogický pracovník,“ upřesnil ředitel učiliště Dvořák.

Po pachateli pátralo několik stovek policistů a vrtulník. Po necelé hodině se podařilo policii dopadnout podezřelého.

Škola je po incidentu zavřená. „Škola je vyklizena, se zaměstnanci i žáky pracují psychologové,“ uvedl pražský radní pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání Vít Šimral (Piráti).

Případ vyšetřují kriminalisté. „Na místě jsou kromě jiných jednotek také kriminalisté, kteří zjišťují motiv a okolnosti celého smutného incidentu,“ dodal mluvčí pražských policistů Rybanský. Doplnil, že po dokončení vyšetřování ve škole by se učiliště mohlo znovu otevřít v pátek. 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým. „Útok ve škole je černou můrou každého učitele, rodiče, žáka. Bohužel se jeden takový dnes odehrál v Praze. Upřímnou soustrast pozůstalým,“ uvedl na twitteru.

„Tento případ bohužel nechvalně vejde do dějin českého školství,“ poznamenal ministr školství Gazdík.

Střední odborné učiliště v Ohradní ulici nabízí vzdělání například v oborech automechanik, elektromechanik, truhlář nebo zámečník.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme