Ruští vojáci při cvičení v Kaliningradu trénovali s raketami Iskander. Jsou schopné nést jaderné hlavice

Ruská armáda provedla v Kaliningradské oblasti simulované cvičení s taktickými raketami Iskander, které jsou schopné nést jaderné hlavice. S odkazem na sdělení ruského ministerstva obrany o tom informovala agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakety Iskander

Taktický ruský raketový systém krátkého doletu Iskander-M během vojenského cvičení v roce 2016 (ilustrační foto) | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Do cvičení na území ruské enklávy mezi Polskem a Litvou se zapojila více než stovka vojáků, kteří trénovali zaměřování raket na nejrůznější cíle i rychlé změny polohy odpalovacích vozidel v reakci na odvetné útoky.

Podle středečního sdělení ruského ministerstva obrany ozbrojené síly trénovaly „elektronické odpaly“ raket Iskander a útoky na pomyslné cíle v podobě nepřátelských odpalovacích zařízení, letišť, chráněné infrastruktury, vojenského vybavení a velitelských stanovišť. Jednotky trénovaly také úder „v podmínkách radiace a chemické kontaminace“, uvedl úřad.

Nejméně pět lidí zemřelo při požáru v ruském vojenském ústavu, kde vyvíjeli i rakety Iskander

Číst článek

Rakety Iskander už Rusko využívá při útocích na Ukrajinu. Moskva po únorovém napadení Ukrajiny oznámila zvýšení bojové pohotovosti jaderných sil a opakovaně hovoří o možnosti použití jaderných zbraní. Ruští představitelé tvrdí, že jaderné zbraně země použije jen v případě ohrožení vlastní existence.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv v polovině dubna varoval, že pokud Švédsko a Finsko rozhodnou o tom, že se připojí k NATO, bude muset Rusko posílit svou obranu v oblasti Baltského moře, včetně nasazení jaderných a hypersonických zbraní. Týkalo by se to i Kaliningradské oblasti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme