Za 220 korun měsíčně po celém Německu. Vláda lidem zlevnila vlaky v reakci na rostoucí ceny energií

Německá vláda bojuje proti nárůstu cen pohonných hmot a rostoucí inflaci. Veřejná doprava po celém Německu od středy stojí pouze devět euro měsíčně, v přepočtu přibližně 220 korun. Němci také dostanou daňové úlevy a nejchudší občané získají přímou podporu na placení rostoucích cen energií. Kvůli vysokým nákladům ale kroky vlády nejsou ve společnosti populární.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý vlak (ilustrační foto)

Německý vlak (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Zlevněné jízdné je dostupné i pro české turisty. Prakticky v každém automatu na jízdenky se dá jednoduše koupit měsíční kupon, který funguje po celém Německu. Výjimkou jsou rychlíky, vlaky soukromých dopravců a několik speciálně vybraných spojů. Na jízdenku je nutné pouze napsat jméno a příjmení a pasažéři pak mohou volně cestovat po celém Německu nehledě na státní příslušnost.

Lístek platí pro veřejnou dopravu v každém městě, ale při meziměstské dopravě se člověk musí spolehnout na pomalejší regionální vlaky kvůli výjimce pro rychlíky a soukromé dopravce.

‚Zmrazení nájmů je historie.‘ Německý ústavní soud zrušil zákon, který měl v Berlíně zlevnit bydlení

Číst článek

Jízdné bude v nabídce od června do konce července. Vláda tímto krokem chce obyvatele odvést od toho, aby jezdili autem a tím pádem více ušetřili kvůli vysoké ceně pohonných hmot.

Dopravní podniky kvůli tomu posilují téměř na všech spojích, ale v některých lokalitách se obávají kolapsu. Problémy hrozí především tam, kde je v současnosti rekonstruována infrastruktura, jako například v mnichovském metru nebo na nádraží v Drážďanech.

Na skutečnou krizi se připravuje také ostrov Sylt, který je pro Němce symbol luxusu. Správa Syltu již požádala, aby lidé se zlevněným jízdným na ostrov nejezdili z důvodu nedostatku kapacit.

To ovšem na sociálních sítích vyvolalo poprask a zájem o návštěvu se pouze zvýšil, a to i přes to, že regionálními vlaky například z Berlína to na ostrov trvá osm hodin. Sylt tak letos očekává výrazně zvýšený zájem turistů a u německých drah si již domluvil speciální posílení spojů.

Daňové úlevy pro Němce

Od středy německá vláda také snižuje daň z pohonných hmot, stejně jako u jízdného na tři měsíce. Podle úřadu pro ochranu hospodářské soutěže by to ovšem mohla být chyba. Čerpací stanice si totiž současné ceny možná ponechají, aby si navýšily zisky.

Všichni Němci také dostanou daňové úlevy. Stát jim pro letošek odpustí v přepočtu asi okolo sedmi tisíc korun, aby měli více peněz na energie. Vedle toho se budou vyplácet menší jednorázové příspěvky, například pro rodiny s dětmi, nezaměstnané nebo pro sociálně znevýhodněné.

Těm, kteří pobírají příspěvek na bydlení, bude také přidáno několik set eur na energie. Ty se jim záměrně pošlou společně se složenkami za vytápění, aby se ta podpora pokud možno nedala zneužít.

Slevy na jízdné se sníží ze 75 na 50 procent. Ročně to má přinést úsporu přes 1,8 miliardy korun

Číst článek

Němci by raději řídili

Podle už staršího průzkumu by ovšem většina Němců byla ráda, kdyby stát krizi řešil úplně jinak. Navrhovaná řešení budou Německo stát řádově miliardy euro a ve výsledku z nich může čerpat spíše bohatší část společnosti. To je i hlavní argument u snížení daně na paliva, kterou dokonce kritizuje asociace ADAC.

Jeho vedení radí, aby lidé spíše jezdili úsporněji a pomaleji. Vládní politika podle ADACu spíše povede k tomu, že se lidé hromadně vypraví na čerpací stanice, aby natankovali a vyčerpali veškeré zásoby.

Lehce kontroverzní je i zmíněné snížení ceny měsíčního kuponu na hromadnou dopravu. Jedním z důvodů je opět cena. Tento krok vládu vyjde v přepočtu na 60 miliard korun, ale nebude mít pravděpodobně žádný dlouhodobý dopad. Využijí se tak peníze, které mohly jít na zlepšení infrastruktury. Agentura DPA pak v nedávném průzkumu zjistila, že až 37 % Němců nemá zájem si takovou jízdenku zakoupit.

Václav Jabůrek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme