Hasiči kvůli požáru v Hřensku evakuovali lidi z břehu řeky Kamenice. V Mezné hoří několik domů

Hasiči v noci na úterý evakuovali v Hřensku kvůli rozsáhlému požáru v Národním parku České Švýcarsko asi 50 lidí z pravého břehu Kamenice. Z Ferdinandova evakuovali německý dětský tábor, jeho účastníky převezli autobusem na hranice Německa. Kvůli dál sílícímu požáru se museli hasiči stáhnout z obce Mezná, kterou evakuovali v pondělí. Uvedl to v úterý mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Kouř a dým z požáru se šíří téměř přes celou republiku.

Tento článek je více než rok starý.

Hřensko (Aktualizováno: 8:35 26. 7. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár v Národním parku České Švýcarsko

Požár v Národním parku České Švýcarsko | Foto: Hasičský záchranný sbor ČR | Zdroj: Twitter - Hasičský záchranný sbor

„V noci bylo evakuováno v Hřensku asi 50 lidí z pravého břehu Kamenice až směrem ke státní hranici. Většinou to byli majitelé objektů,“ řekl mluvčí.

Podle něj někteří obyvatelé odjeli sami vlastními auty, ostatní převezli hasiči do Děčína, kde nalezli dočasné ubytování. Z tábora evakuovali hasiči do 50 lidí, byl to jeden autobus, dodal.

Požár v Českém Švýcarsku nemusí být katastrofa pro přírodu, říká botanik. Přirozený les se zvládne obnovit

Číst článek

Přes noc se požár rozšířil do obce Mezná, kterou hasiči evakuovali už v pondělí. V noci oheň podle Rudolfa zasáhl v Mezné několik domů, z obce se museli stáhnout i hasiči.

„Nešlo to. Prostě to nešlo. Všichni jsme se v noci z Mezné museli stáhnout,“ uvedli na facebooku hasiči z Varnsdorfu, kteří v obci zasahovali.

Evakuace v Českém Švýcarsku dál pokračuje. Policie také uzavřela příjezdové cesty do oblasti, jak přímo z místa popsala reportérka Radiožurnálu Eva Malá, která byla na místě celou noc.

„Začíná to tu být už dost nebezpečné. V místě, kam už samozřejmě nepustí všechny, jsou vidět vysoko v kopcích šlehající plameny a z několika míst stoupá dým. Jde tu silně cítit kouř a vůbec to nepřipomíná oblíbené turistické letovisko. Mimo hlídkujících policistů tu není vidět ani noha, hotely jsou temné,“ popisuje situaci v oblasti reportérka. 

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

K požáru se podle mluvčího sjíždějí jednotky hasičů z jiných krajů.

„V 7:00 bude proveden průzkum požářiště a přerozdělení jednotek včetně posil z okolních krajů a zahájeno intenzivní hašení i za pomoci letecké techniky,“ uvedli hasiči Ústeckého kraje na twitteru.

Zápach kouře

Hasiči v Česku evidují od rána velký počet volání s nahlášením zápachu kouře nebo dýmu. Zaznamenali je třeba v Praze nebo také v Pardubickém kraji.

Občany žádají, aby v tomto specifickém případě zvážili, zda na tísňové linky volat, pokud nevidí třeba plameny.

Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze totiž cítit kouř na desítky kilometrů daleko. Lidem doporučují omezit větrání.

Velký počet volání eviduje třeba operační středisko v Pardubicích, kde lidé hlásí šedý kouř. Kraj je přitom od místa požáru vzdálený zhruba 130 kilometrů.

„V našem kraji nehoří. Kouř se šíří v pásu téměř přes celou republiku a je s zřejmě z Hřenska. Doporučujeme zavřít okna a dveře,“ uvedli na twitteru.

Podle meteorologů se kouř dostátá až do středních a východních Čech a severní části Vysočiny. Může za to změna větru za frontou na severozápadní proudění.

„Kouř je velmi dobře vidět i na staniční síti ceilometrů. Tyto přístroje laserovými paprsky snímají kolmo vzhůru sloupec atmosféry a detekují tak například oblaka, srážky, mlhu - a také kouř a prachové částice ve větší koncentraci,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav ráno na facebooku.

Zkrocení požáru?

V Národním parku České Švýcarsko v současné době hoří na zhruba 30 hektarech. Pokud se nezhorší počasí, zejména nezesílí vítr, mohli by hasiči plameny během úterý dostat pod kontrolu, uvedl v České televizi velitel zásahu a náměstek pro Integrovaný záchranný systém hasičů Ústeckého kraje Martin Laníček.

Celkovou likvidaci požáru ale odhaduje na několik dnů, pokud nepomůže počasí.

Rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku vypukl v neděli ráno a v pondělí večer se přiblížil k Hřensku. Již v pondělí evakuovali hasiči z horní části Hřenska deset turistů ze čtyř domů.

Hasební práce pokračovaly i přes noc. Letecká služba hasičů byla přes noc pozastavena.  

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl v pondělí večer České televizi, že jedná o pomoci se Slovenskem. Slováci by podle Rakušana mohli na místo poslat svou požární vojenskou techniku.

Ministr zároveň uvedl, že v úterý pravděpodobně vyrazí na zasedání krizového štábu, kde se mezinárodní pomoc bude probírat.

Eva Malá, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme