Soud zrušil povolení pro kruhový objezd u Prašné brány, Praha 1 podle verdiktu postupovala nezákonně

Městský soud v Praze zrušil povolení pro kruhový objezd u Prašné brány v centru města, informoval v pátek na twitteru primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Objezd nechala letos na jaře vybudovat Praha 1. Podle verdiktu soudu ale postupovala nezákonně, protože veřejnost nemohla uplatnit námitky, uvedl web Zdopravy.cz. Kromě získání nového povolení bude muset městská část zaplatit přes 23 tisíc korun advokátovi žalující strany.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový kruhový objezd před Prašnou bránou a Českou národní bankou na Praze 1

Nový kruhový objezd před Prašnou bránou a Českou národní bankou na Praze 1 | Foto: Pavel Marc

Na soud se kvůli kruhovému objezdu obrátila fyzická osoba. Argumentovala především tím, že objezd nemůže vzniknout jen na základě přechodné úpravy provozu, uvádí server. Podle názoru stěžovatele úpravy ani nebyly dostatečně vysvětleny.

Soud rozhodl, že Praha 1 postupovala při povolení nezákonně. Použila totiž postup pro stanovení přechodné úpravy místního provozu, přestože ve skutečnosti zřídila úpravu trvalou.

Před Prašnou bránou se objevil kruhový objezd. ‚Bolí mě se na to dívat,‘ komentuje primátor Hřib

Číst článek

„Zkrátil tím práva navrhovatele na uplatnění námitek proti podobě výsledné regulace,“ uvádí se v rozsudku.

Vybudování kruhového objezdu u Prašné brány hájil počátkem května radní Prahy 1 Richard Bureš (ODS). Uvedl, že stavba pomůže odlehčit dopravu v dalších částech centra a souvisí s dalšími budoucími změnami dopravy v okolí, například s obousměrným provozem v Hybernské ulici.

Řešení naopak kritizoval primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jeho náměstek Adam Scheinherr. „Říkal jsem panu radnímu Burešovi už v únoru, že s tím nesouhlasím, že to je jak dopravní hřiště někam k Lidlu. Technická správa komunikací to odmítla realizovat, ale oni si objednali vlastní firmu,“ řekl počátkem května Scheinherr.

Praha 1 kruhový objezd v minulosti zrealizovala také na křižovatce Národní třídy, Jungmannovy a Perlové.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme