Trump čelí aspoň jednomu obvinění z těžkého zločinu. Policie ho formálně zatkne v úterý

Bývalý americký prezident Donald Trump čelí u newyorského soudu nejméně jednomu obvinění ze spáchání těžkého zločinu, uvedla agentura AP s odvoláním na dva nejmenované zdroje obeznámené se situací. Obvinění proti exprezidentovi se týkají falšování účetních záznamů, napsala agentura.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: Octavio Jones | Zdroj: Reuters

Trump, který nyní přebývá na Floridě, se stal prvním trestně stíhaným prezidentem v historii Spojených států. V úterý se dostaví k soudu a bude formálně zatčen, podle serveru Politico je však nepravděpodobné, že bude po dobu stíhání ve vazbě.

Pro Trumpovo obvinění ve čtvrtek hlasovala třiadvacetičlenná velká soudní porota. Konkrétní povaha obvinění zatím nebyla zveřejněna, dva lidé pod podmínkou zachování anonymity však AP potvrdili, že jde o falšování účetnictví.

Amerika testuje, jestli zůstává zemí, která respektuje svůj právní systém, říká expert ke stíhání Trumpa

Číst článek

Trumpova právnička Susan Nechelesová podle Reuters sdělila, že Trump hodlá před soudem vinu odmítnout. Exprezident podle zdroje agentury plánuje přicestovat v pondělí do New Yorku ze svého sídla Mar-a-Lago na Floridě, strávit noc v mrakodrapu Trump Tower a v úterý ráno předstoupit před soud. Poté se hodlá vrátit zpět na Floridu.

Exprezidentovi nejspíše budou odebrány otisky prstů a bude vyfotografován. Samotný proces patrně začne až za mnoho měsíců, možná až po prezidentských volbách v listopadu 2024, upozornil server Politico.

„Nebojím se toho, co přijde,“ uvedl v pátek podle Reuters Trump v e-mailu, v němž sháněl prostředky pro svoji kampaň.

Jádrem Trumpovy kauzy, která je označovaná jako „peníze za mlčení“, jsou platby dvěma ženám, které tvrdily, že měly s Trumpem nemanželský poměr. Pornoherečka Stormy Daniels, vlastním jménem Stephanie Cliffordová, a modelka Karen McDougalová dostaly před volbami z roku 2016 celkem 280 000 dolarů (přes šest milionů korun).

Podle tehdejšího Trumpova právníka Michaela Cohena si tím chtěl pozdější vítěz voleb zajistit, že ženy budou o milostných románcích mlčet. Exprezident podle AP transakce zaznamenal jako „právní výdaje“, což by nyní mohlo vyústit v obžalobu z falšování účetních záznamů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme