Hradecký Bartošák v repríze jarního semifinále vynuloval Vítkovice. Olomouc ukončila sérii Litvínova

Hokejisté Kladna zakončili první čtvrtinu základní části extraligy výhrou v Karlových Varech 2:1. Rytíři tak bodovali pošesté v řadě, počtvrté vyhráli. Hradec Králové ukončil sérii čtyř domácích porážek, když v repríze jarní semifinálové série play off zdolal Vítkovice 2:0. Hokejisté Plzně zvítězil v Liberci 4:3 po samostatných nájezdech a připravili Severočechy o domácí neporazitelnost.

Karlovy Vary (Aktualizováno: 20:50 22. 10. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hradečtí hokejisté Patrik Miškář, Oliver Okuliar, Tomáš Pavelka, Jérémie Blain slaví gól

Hradečtí hokejisté Patrik Miškář, Oliver Okuliar, Tomáš Pavelka, Jérémie Blain slaví gól | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno 1:2

Do první velké šanci se hned v úvodu dostal domácí Dávid Gríger, z mezikruží ale přestřelil hostující branku. Úvodní nápor domácích otupila dvě oslabení, ve kterých si však Středočeši větší příležitost nevytvořili.

Poté, co Ondřej Beránek nevyužil samostatný nájezd, a v polovině úvodní třetiny orazítkoval Tomáš Rachůnek tyč, převzali iniciativu hosté. V 11. minutě Eduards Tralmaks využil zmatku v obranném pásmu Energie a z bezprostřední blízkosti procedil puk za záda Dominika Frodla.

Domácí vyrovnali ve 23. minutě, kdy se ujala nenápadná střela Ondřeje Procházky, která překvapila jinak výborně chytajícího Landona Bowa. V čase 39:18 se po individuální akci prosadil Denis Kusý, který se natlačil před Frodla a efektně zavěsil puk do horního rohu branky.

Karlovarští nedokázali vyrovnat v závěru v přesilové hře, ani v krátké power play. Energie tak nedokázala navázat na výhru z ledu Sparty z minulého týdne a doma prohrála potřetí za sebou.

Mountfield Hradec Králové - HC Vítkovice Ridera 2:0

Obhájci stříbrných medailí nepustili v první třetině Vítkovice téměř k ničemu. Brankáře Matěje Machovského, jednoho z hlavních strůjců jejich jarního úspěchu, překonali dvakrát. Po sedmi minutách otevřel skóre povedenou ranou Aleš Jergl, který tak ukončil střelecké trápení a prosadil se po více než měsíci.

Domácí k tomu potvrdili velmi dobré přesilové hry, neboť využili hned tu první. Obránce Tomáš Pavelka vypracoval přečíslení zakončené Oliverem Okuliarem, pro něhož to byla naopak už desátá branka sezony.

Vítkovické trápení dokumentovalo ojedinělé přečíslení Petra Chlána s Dominikem Lakatošem, v němž hostující kapitán místo snadného zakončení vůbec netrefil kotouč.

Ještě méně chybělo v závěrečném tlaku hostů Markovi Kalusovi. Po jeho dorážce se kotouč zastavil o tyč a situaci zachránil hradecký novic Giorgio Estephan. Další možnost Kaluse zastavil v power play Patrik Bartošák, jemuž stačilo k čistému kontu třináct zákroků.

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň 3:4 po sam. náj.

Liberečtí vstoupili do utkání velmi aktivně a první velkou šanci měl Jaroslav Vlach, Samuel Hlavaj ale výborně zasáhnul. O chvíli později už se ale Tygři radovali z vedoucí branky. Jakub Rychlovský našel volného Martina Faška-Rudáše, který otevřel skóre.

V polovině první třetiny Severočeši vedli o dvě branky. Po krásné akci Tomáše Filippiho zvyšoval na 2:0 střelou do odkryté branky Ian McCoshen.

Plzeňští do druhé části výrazně přidali a dostávali domácí obranu často pod tlak. Ve 27. minutě se navíc dočkali také kontaktního gólu z hole Tomáše Mertla. V závěru druhého dějství ale liberecký brankář udělal hrubou chybu při rozehrávce, kterou potrestal vyrovnávací brankou Adrián Holešinský.

Na začátku třetí třetiny Škoda pykala za svou nedisciplinovanost. Po dlouhém obléhání Hlavajovy branky nakonec dělovkou bez přípravy využil přesilovku T.J. Melancon a poslal Liberec znovu do vedení.

V 56. minutě se ale k nenápadné střele z levého kruhu dostal Holešinský a puk skončil až za překvapeným Hrenákem. Severočeši následně nedokázali rozhodnout v přesilové hře, vítěze tak určily nájezdy. V nich byli úspěšní pouze hostující Söderlund s Holešinským.

Škoda tak potvrdila vzrůstající formu a vyhrála počtvrté z posledních pěti zápasů. Naopak Liberec na svém ledě poprvé padl a prohrál potřetí z posledních čtyř utkání.

HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec 2:3 po sam. náj.

Kometa nastoupila pouze s šesti obránci, mimo hru byl vedle Alexe Lintuniemiho i Marek Ďaloga, který nedohrál páteční zápas s Libercem. Snaha jeho spoluhráčů se ale ubírala směrem dopředu.

Do střeleckých příležitostí se dostali Lukáš Cingel, Tomáš Marcinko i Steve Moses, jenže na Marka Mazance nevyzráli. Naopak se to povedlo Petru Holíkovi, který ve 13. minutě projel od vlastní modré až do útočného pásma a střelou s tečí obránce překvapil Mazance.

Třinec zvýšil útočné obrátky, dvě šance na vyrovnání v krátkém časovém rozmezí měl Daniel Kurovský, leč bez efektu. Prosadil se až v polovině duelu Andrej Nestrašil po rychlém protiútoku.

Větší porce minut se odehrávala před Dominikem Furchem. Jenže Brno dostalo možnost přesilové hry, kterou využil Moses a zaznamenal čtvrtý gól v posledních dvou zápasech.

Furch a přetížená obrana Komety byla v jednom ohni, čehož pět minut před koncem využil Marian Adámek a vyrovnal. V samostatných nájezdech měli pevnější nervy Oceláři, svůj pokus proměnili Marek Daňo i Richard Pánik, naopak ze čtyř brněnských střelců neuspěl ani jeden.

HC Olomouc - HC Verva Litvínov 2:1

První polovina úvodní třetiny žádnou větší šanci nenabídla, poté si několik nadějných příležitostí vytvořila formace bratrů Kašových, jenže brankář Branislav Konrád vždy odolal.

Také druhá třetina měla podobný scénář a větší šance přišla až v přesilové hře Litvínova, kdy si Konrád poradil s nebezpečným závarem před svou brankou. Olomoucký gólman ale poté nestačil na zakončení Ondřeje Jurčíka, který střelou z první využil rychlý protiútok hostů.

Domácí dokázali brzy srovnat, přečíslení dva na jednoho zakončil střelou pod horní tyč Jakub Navrátil. Ve třetí třetině byla aktivnějším týmem Olomouc, jenže její mírný tlak dlouho k žádné větší šanci nevedl. Poté však přihrál zpoza branky Jakub Sirota na osu hřiště Janu Bambulovi, který se z ideální pozice nemýlil a poslal Olomouc do vedení.

Po závěrečném hvizdu se na ledě strhla hromadná šarvátka a strhlo se i několik bitek. Rozhodčí následně hráčům ani nedovolili, aby si podali ruce.

Banes Motor České Budějovice - HC Dynamo Pardubice 4:3 v prodl.

Do vedení se Východočeši dostali hned v první přesilové hře. Krátce před návratem vyloučeného Davida Šticha se přesně nad rameno Jana Strmeně trefil Lukáš Radil a připsal si jedenáctý gól v sezoně. Při následném trestu Roberta Kousala měl příležitost Martin Hanzl, ale zblízka trefil Romana Willa.

Po sérii šancí na obou stranách se skóre měnilo až v závěru druhé části, kdy se v přesilovce prosadil Peter Čerešňák a potrestal i druhý faul Šticha.

Kapitán Motoru se gólu dočkal na začátku třetí třetiny, kdy úspěšně tečoval nahození Jana Štencela. Brzy následovalo vyloučení Patrika Poulíčka a v závěru přesilovky domácí srovnali skóre. Po krásné kombinaci se trefil Brant Harris k pravé tyčce, brankář Will se nestačil přemístit.

Tlak Jihočechů pokračoval, jenže v ojedinělé protiakci dostal kotouč neobsazený obránce Jan Košťálek, popojel mezi kruhy a vrátil Pardubicím vedení střelou k pravé tyčce. Bekhendem u levé tyčky ale záhy vyrovnal Jáchym Kondelík premiérovým gólem v extralize.

Motor se ale dočkal alespoň dvoubodové výhry, když v 63. minutě po střele Filipa Přikryla doklepl puk za brankovou čáru Harris. Dynamo prohrálo potřetí v sezoně, ve všech dosavadních zápasech ale bodovalo.

HC Sparta Praha - BK Mladá Boleslav 4:1

První větší možnost viděli diváci až v osmé minutě, kdy jeli dva na jednoho Pavel Kousal s Michalem Řepíkem, zakončující Kousal však neuspěl.

V převaze pět na tři sice domácí nic moc nevymysleli, ale pouhé čtyři sekundy po skončení trestu Filipa Pyrochty se radovali z vedení. Po Řepíkově střele se k odraženému puku dostal Roman Horák, pohotově ho posunul na Joshe Kestnera a ten bez potíží skóroval do odkryté branky.

V 25. minutě pak sami udeřili, když Joachim Rohdin zužitkoval přihrávku od Juhamattiho Aaltonena a zaznamenal první gól v extralize.

Sparta pak promarnila další přesilovku, ale na konci 31. minuty si vzala vedení zpět. Miroslav Forman pálil přes Martina Pláňka, kotouč se po jeho bloku odrazil zpět k Formanovi, ten nabil Janu Buchtelemu a brankář Filip Novotný neměl šanci zasáhnout. 

Uklidnění pro domácí zařídil v 46. minutě Michal Moravčík, který se zapsal mezi střelce poprvé v sezoně. V závěru to hosté zkusili s power play, definitivní podobu výsledku však dal do prázdné branky Kousal.

13. kolo hokejové extraligy:

HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno 1:2

Branky a nahrávky: 23. O. Procházka (Dlapa) - 11. Tralmaks (Kusý, Klepiš), 40. Kusý (Tralmaks, Ticháček). Rozhodčí: Jeřábek, Jaroš - Lhotský, Hnát. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 5382.
Sestava:
Karlovy Vary: Frodl - Huttula, Plutnar, Stříteský, Bartejs, Dlapa, Havlín, Rulík - O. Beránek, Černoch, Jiskra - Kangasniemi, Gríger, Rachůnek - Zetterberg, Hladonik, O. Procházka - Redlich, R. Přikryl, Koffer. Trenér: Bruk.
Kladno: Bow - Hejda, Dotchin, Ticháček, Martenet, Slováček, Veber - Tralmaks, Klepiš, Kusý - Frolík, Pytlík, Sideroff - O. Bláha, Babka, Strnad - M. Procházka, Melka, Smoleňák - Jarůšek. Trenér: Vejvoda.

Mountfield Hradec Králové - HC Vítkovice Ridera 2:0

Branky a nahrávky: 8. Jergl (Okuliar, F. Pavlík), 18. Okuliar (T. Pavelka). Rozhodčí: Hribik, Veselý - Ondráček, Šimánek. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 4420.
Sestavy:
Hradec Králové: Bartošák - Blain, Jank, F. Pavlík, Kalina, Freibergs, T. Pavelka, Marcel - Eberle, Miškář, R. Pavlík - Jergl, Tamáši, Okuliar - Jasper, Lalancette, Perret - Šťastný, Estephan, Pilař. Trenér: T. Martinec.
Vítkovice: Machovský - Grman, Percy, Raskob, Mikuš, Stehlík, Gewiese, L. Kovář - Mueller, Krieger, Roberts Bukarts - Lakatoš, Chlán, P. Zdráhal - Kalus, Claireaux, Lednický - Krejsa, M. Přibyl, Fridrich. Trenér: Holaň.

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň 3:4 po sam. náj.

Branky a nahrávky: 3. Faško-Rudáš (Rychlovský, Filippi), 11. McCoshen (Filippi, Pérez), 48. Melancon (Flynn, Filippi) - 27. Mertl (Holešinský), 37. Holešinský (Söderlund), 56. Holešinský (Laakso), rozhodující nájezd Söderlund. Rozhodčí: Sýkora, Šindel - J. Svoboda, Špůr. Vyloučení: 2:7, navíc Filippi - Laakso oba 5 min. Využití: 1:0. Diváci: 5276.
Sestavy:
Liberec: Hrenák (od 3. nájezdu D. Král) - McCoshen, Budík, Melancon, Ivan, T. Galvas, Derner, J. Dvořák - Faško-Rudáš, Filippi, Rychlovský - Flynn, A. Najman, Bulíř - Kelly Klima, J. Vlach, Hawryluk - Pérez, Šír, Pekař. Trenér: Pešán.
Plzeň: Hlavaj - Zámorský, Malák, A. Jiříček, Laakso, Dujsík, Houdek, Piskáček - Söderlund, Mertl, Holešinský - Matýs, Lev, Schleiss - Rekonen, Indrák, Pour - Hrabík, Jansa, P. Straka. Trenér: Kořínek.

HC Kometa Brno - HC Oceláři Třinec 2:3 po sam. nájezdech

Branky a nahrávky: 13. Holík (Zaťovič, Kaňák), 48. Moses (Ščotka, Holík) - 31. Nestrašil (L. Hudáček, Daňo), 55. Adámek (Dravecký, Vrána), rozhodující sam. nájezd Daňo. Rozhodčí: Mrkva, Cabák - Lederer, Blažek. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 6735.
Sestavy:
Brno: D. Furch - Kaňák, Ščotka, Holland, Kučeřík, Gazda, Zahradníček - Moses, Cingeľ, Okál - A. Zbořil, Marcinko, Vincour - Flek, Holík, Zaťovič - Kohout, Horváth, Jenyš. Trenér: Modrý.
Třinec: Mazanec - Marinčin, Smith, Kundrátek, Polášek, Adámek, J. Jeřábek, Nedomlel - M. Růžička, D. Voženílek, Pánik - Daňo, L. Hudáček, Nestrašil - Hrehorčák, P. Vrána, M. Roman - Kurovský, Čacho, Dravecký. Trenér: Moták.

HC Olomouc - HC Verva Litvínov 2:1

Branky a nahrávky: 34. Navrátil (Macuh, Anděl), 53. Bambula (Sirota) - 30. Jurčík (Zile, Válek). Rozhodčí: Šír, Pilný - Axman, Bohuněk. Vyloučení: 4:2, navíc J. Káňa, A. Rutar - O. Kaše, D. Zeman všichni 5 min. Bez využití. Diváci: 4538.
Sestavy:
Olomouc: Konrád - Rašner, Ondrušek, Řezníček, Sirota, A. Rutar, Švrček, Mareš - Orsava, Nahodil, J. Káňa - Bambula, J. Knotek, Kunc - Navrátil, Macuh, Anděl - Kucsera, P. Musil, Klimek. Trenér: Tomajko.
Litvínov: Zajíček - Demel, Zile, Jaks, Baránek, D. Zeman, Czuczman, Šalda - Koblasa, Gut, Kudrna - O. Kaše, D. Kaše, Hlava - Abdul, Kirk, Maštalířský - Havelka, Jurčík, Válek. Trenér: Mlejnek.

Banes Motor České Budějovice - HC Dynamo Pardubice 4:3 v prodl.

Branky a nahrávky: 42. Gulaš (Štencel, Vráblík), 45. Harris (Kubík, Pýcha), 57. Kondelík (Gulaš, F. Přikryl), 63. Harris (F. Přikryl. Hovorka) - 14. Radil (Čerešňák, M. Kaut), 39. Čerešňák (Radil, Hyka), 54. Košťálek (Hyka, L. Sedlák). Rozhodčí: Kika, Vrba - Zíka, Rampír. Vyloučení: 4:4, navíc Kachyňa (Č. Budějovice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 6156.
Sestava:
České Budějovice: Strmeň - Hovorka, Gulaši, Vráblík, Štencel, Štich, Pýcha, Kachyňa - Ordoš, Harris, Kubík - Gulaš, Kondelík, F. Přikryl - Simon, M. Hanzl, M. Beránek - Valský, Toman, Chlubna. Trenér: Čihák.
Pardubice: Will - Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Hrádek, Vála, J. Kolář - Hyka, L. Sedlák, M. Kaut - Radil, T. Zohorna, R. Kousal - Paulovič, Cienciala, Říčka - Vondráček, Poulíček, Mandát. Trenér: Varaďa.

HC Sparta Praha - BK Mladá Boleslav 4:1

Branky a nahrávky: 10. Kestner (R. Horák, Řepík), 31. Buchtele (M. Forman), 46. Moravčík (Konečný), 60. P. Kousal (Řepík, R. Horák) - 25. Rohdin (J. Aaltonen). Rozhodčí: Květoň, Ondráček - Frodl, Hynek. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. Diváci: 8057.
Sestavy:
Sparta: Kořenář - Moravčík, Kempný, Krejčík, Mozík, Irving, Němeček, Mikliš - Řepík, R. Horák, P. Kousal - Kestner, J. Lajunen, Chlapík - M. Forman, O. Najman, Buchtele - Hauser, D. Vitouch, Konečný. Trenér: Gross.
Mladá Boleslav: F. Novotný - Pláněk, Pyrochta, Osburn, Jánošík, A. Čech, Bernad, Štibingr - Rohdin, Järvinen, J. Aaltonen - Lantoši, Suchý, Skalický - Gardoň, O. Roman, Malát - J. Stránský, Závora, Dvořáček. Trenér: Kalous.

Tabulka Tipsport extraliga 2023/2024 (PLATNÉ K 13. 5. 2024)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. HC DYNAMO PARDUBICE 52 33 8 6 5 203:115 121
2. HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3. HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4. HC KOMETA BRNO 52 21 9 5 17 160:139 86
5. HC Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6. HC Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7. Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8. Mountfield HK, a.s. 52 16 8 11 17 135:137 75
9. HC VÍTKOVICE RIDERA 52 18 5 8 21 132:138 72
10. HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11. HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12. HC ŠKODA PLZEŇ 52 14 6 4 28 130:155 58
13. BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14. Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39

ČTK, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme