Sprinterský šampion s dopingovým škraloupem. ‚Je směšné, jak se mě někteří snaží poškodit,‘ říká Coleman

V historických tabulkách jsou před ním už jen Usain Bolt (9,58), Tyson Gay (9,69), Yohan Blake (9,69), Asafa Powell (9,72) a Justin Gatlin (9,74). Americký sprinter Christian Coleman ovládl stometrový závod na mistrovství světa v Dauhá v čase 9,76 a stal se novým králem světového sprintu. Jeho úspěch však částečně halí pochybnosti kolem dopingových kontrol. Za poslední rok zmeškal celkem tři.

Od zpravodaje z místa Dauhá Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christian Coleman je světový šampion v běhu na 100 metrů

Christian Coleman je světový šampion v běhu na 100 metrů | Zdroj: Reuters

Doslova ohnivou kulisu připravili organizátoři v Dauhá před finále mužské stovky. Tribuny poslali do tmy, aby vzápětí nasvítili dráhu rudými plameny. Ďábelsky rychlý byl poté Christian Coleman. Čas 9,76 jej v cíli dostal před druhého krajana Justina Gatlina a třetího Kanaďana Andreho de Grasse a také na šesté místo historických tabulek.

„Je to šílené. Musím si změnit webové stránky. Vždyť tam mám čas 9,79. Nechci se chvástat, ale v tréninku jsem cítil, že jsem na tom skvěle. Teď jsem mistr světa. Šílené,“ řekl médiím po závodě nejrychlejší sprinter od Berlína 2009, kdy vyhrál Usain Bolt.

Právě v Colemanovi viděli mnozí experti nástupce slavného Jamajčana, jenže třiadvacetiletý Američan musel před šampionátem vysvětlovat to, co nechce žádný sportovec – možný doping.

Američan Coleman je nejrychlejším mužem planety. 100 metrů na mistrovství světa zaběhl za 9,76

Číst článek

Coleman během dvanácti měsíců zmeškal tři kontroly na zakázané látky a trestu unikl jen díky právníkům, kteří napadli chybný postup v dataci testů.

„Je směšné, jak se někteří lidé snaží poškodit mou reputaci. Vážím si toho, že můžu být tady na šampionátu a také jsem vždy věděl, že tu budu. Sem jsem přijel soustředěný jen na svou práci,“ odmítá spekulace Coleman.

„Byl jsem teenager, který se učil řídit, když se Christian narodil. Je to pro mě výzva, ale vážím si toho, že můžu zakleknout do dráhy vedle něj,“ zastal se Colemana jeho krajan Justin Gatlin, obhájce titulu, který i v sedmatřiceti letech dokázal doběhnout ve finále mistrovství světa druhý a muž, který v minulosti dopingovou kontrolou neprošel.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme