Brankář Theodore získal Hartovu trofej

Hokejový brankář Montrealu Canadiens Jose Theodore získal Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče uplynulé sezóny zámořské NHL. Kanadský gólman zvítězil nejtěsnějším rozdílem v historii. Obdržel stejný počet bodů jako útočník Calgary Jarome Iginla a vyhrál díky šestadvaceti prvenstvím, zatímco nejproduktivnější hráč letošního ročníku Iginla byl na prvním místě třiadvacetkrát. Třetí skončil gólman Colorada Patrick Roy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

NHL

NHL

Za uplynulých čtyřicet let je Theodore teprve druhým brankářem, který vlastní Hartovu trofej. Prvním takto oceněným gólmanem byl v letech 1997 a 1998 Dominik Hašek. Kanadský brankář se stal držitelem také Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL. Také v tomto případě rozhodl o vítězi počet prvenství. Theodore se objevil na prvním místě patnáctkrát, druhý Patrick Roy z Colorada dvanáctkrát. Třetí místo obsadil Sean Burke z Phoenixu.

Tři ceny, o kterých bylo rozhodnuto už dříve, si z Air Canada Centre v Torontu odvezl útočník Calgary Jarome Iginla. Jako nejproduktivnější hráč získal Art Ross Trophy a vystřídal tak Jaromíra Jágra, který kraloval soutěži produktivity čtyři roky v řadě. Iginla se stal zároveň nejlepším střelcem soutěže, když zaznamenal 52 branek. Za to mu náleží Maurice Richard Trophy. Od Hráčské asociace NHL převzal cenu Lestera B. Pearsona. Trofej Jamese Norrise pro nejlepšího obránce obhájil Švéd Nicklas Lidström z Detroitu.

Přehled vítězů:

Hart Memorial Trophy (pro nejužitečnějšího hráče podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Jose Theodore (Montreal Canadiens)

Vezina Trophy (pro nejlepšího brankáře): Jose Theodore (Montreal Canadiens)

James Norris Memorial Trophy (pro nejlepšího obránce): Nicklas Lidström (Detroit Red Wings)

Calder Memorial Trophy (pro nejlepšího nováčka): Dany Heatley (Atlanta Thrashers)

Frank J. Selke Trophy (pro nejlépe bránícího útočníka): Michael Peca (New York Islanders)

Jack Adams Award (pro nejlepšího trenéra): Bob Francis (Phoenix Coyotes)

Lady Byng Trophy (za gentlemanské chování): Ron Francis (Carolina Hurricanes)

King Clancy Trophy (humanitní přínos hokeji): Ron Francis (Carolina Hurricanes)

Bill Masterton Trophy (za oddanost hokeji): Saku Koivu (Montreal Canadiens)

Lester B. Pearson Trophy (pro nejužitečnějšího hráče podle Hráčské asociace NHL): Jarome Iginla (Calgary Flames)

Art Ross Trophy (pro nejproduktivnějšího hráče základní části): Jarome Iginla (Calgary Flames)

Maurice Richard Trophy (pro nejlepšího střelce základní části NHL): Jarome Iginla (Calgary Flames)

William M. Jennings Trophy (pro brankáře, jehož tým obdržel nejnižší počet branek v základní části): Patrick Roy (Colorado Avalanche)

MBNA Roger Crozier Saving Grace Award (pro brankářem s nejvyšší úspěšností zákroků v základní části NHL): Jose Theodore (Montreal Canadiens)

Bud Light Plus-minus Award (pro hráče s nejlepší bilancí plusových a minusových bodů v základní části NHL): Chris Chelios (Detroit Red Wings)

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme