Pražská S budou po prvním kole ligy bez bodu. Slavia prohrála s Hradcem, Sparta doma nestačila na Liberec

Fotbalistům Slavie se nepovedl vstup do nového ročníku české nejvyšší soutěže, s Hradcem Králové prohráli na stadionu v Mladé Boleslavi 0:1. Jediný gól vstřelil Daniel Vašulín. Slavia nedokázala v úvodním kole ligy bodovat poprvé po sedmi letech. Bez bodu bude po prvním kole i pražský rival Sparta. Letenští doma překvapivě nestačili na Liberec 1:2 a i třetí letošní soutěžní zápas prohráli.

Mladá Boleslav/Praha (Aktualizováno: 21:05 31. 7. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráči Hradce Králové se radují z výhry

Hráči Hradce Králové se radují z výhry | Foto: Vít Černý | Zdroj: ČTK

Jindřich Trpišovský vybral sestavu hned s devíti změnami oproti čtvrteční kanonádě proti gibraltarskému St Joseph's. Václava Jurečku na hrotu útoku doplnili dva agilní křídelníci Ewerton a Moses Usor. Jako kapitán se ve středu zálohy představil Tomáš Holeš.

Vrbovi návrat na lavičku Ostravy nevyšel, v úvodním kole podlehla Olomouci. Plzeň remizovala v Teplicích

Číst článek

Hradec, který Slavii loni v domácím zápase zasadil nejspíše rozhodující ránu v boji o titul, začal aktivně. Sešívání měli problém dostat se do soustavnějšího tlaku a brankáři na obou stranách se v první půli spíše nudili.

Nejnebezpečnější akce tak přišla až před poločasem. Ibrahim Traoré se uvolnil před vápnem a jeho přízemní pumelice udělala brankáři Michalu Reichelovi hodně problémů. 

Ve druhé půli zafungovala na pravé staně Slavie spolupráce Usor-David Douděra a druhý jmenovaný následně z úhlu brankáře nepřekonal. Početnou návštěvu hostujících fanoušků ale pak zmrazila rychlá akce Hradce. Vše začalo výkopem brankaře, Filip Kubala balon zpracoval, našel Daniela Vašulína a ten poslal míč za brankáře Aleše Mandouse - 1:0.

Kouč Trpišovský musel reagovat a mdlou ofenzivu jeho týmu posílil o Ondřeje Lingra, Lukáše Provoda a Petra Ševčíka. Hosté pak přišpendlili Hradec k jeho vápnu, výsledkem však bylo jen slabé zakončení Ewertona z úhlu.

Obraz hry nedokázaly změnit ani střídající hráči. Svěřenci trenéra Koubka zahustili vápno a šance slávistů nepřicházely, naopak se kupily nepřesnosti a útočné fauly. Reichel se zapotil až u střely Aihama Ousoua z 90. minuty nebo při téměř vlastním gólu Vojtěcha Smrže.

Slavia tak vyrovnávací gól nevstřelila a do čtvrtečního kvalifikačního utkání s Panathinaikosem Athény půjde s prohrou a hlavně nepovedeným výkonem v zádech.

Sparta - Liberec 0:2

Letenští za sebou mají dva vysoce neuspokojivé úvodní zápasy bod koučem Brianem Priskem, po vyřazení z evropských pohárů s Vikingem Stavanger tak chtěli obrátit list proti Slovanu Liberec. Dánský trenér vsadil na vyzkoušenou sestavu

První dvacetiminutovka byla pro Spartu zlým snem. Hned ve 2. minutě proskákal centr Christiana Frýdka z přímého kopu až do Holcovy brány a hosté se chopili brzkého vedení. V 9. minutě navíc musel po zranění kolene střídat Lukáš Haraslín, nahradil ho Martin Minchev.

Hložek poprvé skóroval za Leverkusen, trefil se i Schick. Porážku v poháru ale neodvrátili

Číst článek

Standardky dělaly domácím problémy, proti dalšímu Frýdkově volnému kopu se musel Holec pořádně natahovat. Z následného rohu ale padl další gól, stoper Jaroslav Zelený nešťastně nasměroval balon ke vzdálenější tyči vlastní brány.

Sparta předváděla směrem dopředu pramálo a navíc se musela ohánět i defenzivě. Rychlý Nigérijec Ahmad Ghali nabil na střelu Janu Matouškovi a Holec musel u své bližší tyče opět zasahovat. Z druhé strany si pak na sparťanského golmana nepřišel ani záložník Lukáš Červ.

První střelu zaznamenala Sparta až ve 43. minutě a šlo hned o jasnou šanci. Letní posila Jan Kuchta dostal balon za obranu, ale v samostatném nájezdu si na brankáře Oliviera Vliegena nepřišel. Neujala se ani hlavička Adama Karabce.

Do druhé půle nastoupil Casper Højer a Pražané začali hrát s mnohem větší intenzitou a obranu Slovanu nenechávala vydechnout. A právě nová tvář na hřišti Højer se opřel obrovsoku silou do přímého kopu a Vliegen musel vytáhnout míč s pomocí břevna na roh.

Když už se zdálo, že se Liberec ze sparťanského vzdemutí vzpamatoval a hra se vrátila do starých kolejí, přišel v 75. minutě bleskový útok Sparty. Do něj se zapojili střídající hráči. Lukáš Juliš a Tomáš Čvančara, druhý jmenovaný pak poslal balon před bránu a tam si pro svůj debutový gól v rudém dresu doklouzal Kryštof Daněk.

Vzápětí brankář Vliegen předvedl zázračný zákrok proti hlavičce Čvančary zblízka. Sparta gradovala svůj tlak a na bránu lítal jeden míč za druhým. Velice blízko byl Kuchta z otočky nebo dalekonosná tečovaná střela Hancka. Liberec se ale dokázal z posledních sil ubránit.

Místo vytouženého gólu nakonec přišla jen červená karta, kterou dostal domácí útočník Kuchta za šlápnutí na brankáře soupeře.

Sparta tak ani napotřetí v sezoně nevyhrála a stejně jako Slavia i Plzeň v první zápase sezony překvapivě ztrácí.

Výsledky české fotbalové ligy

FC Hradec Králové - Slavia Praha 1:0 (0:0)
Branka: 54. Vašulín. Rozhodčí: Zelinka - Hájek, Kříž - Franěk (video). ŽK: Kučera, Reichl - Douděra. Diváci: 5000 (vyprodáno).

FK Pardubice - Dynamo České Budějovice 0:2 (0:1)
Branka: 8. Hellebrand, 67. Králik. Rozhodčí: Klíma - Nádvorník, Machač - Petřík (video). ŽK: Vacek, Hlavatý, Solil, Krejčí (asistent trenéra) - Hais, Grič, Matoušek. Diváci: 926.

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 0:3 (0:1)
Branky: 37. Petrák, 70. Květ, 87. Jánoš. Rozhodčí: Černý - Podaný, Pečenka - Batík (video). ŽK: Štěpánek, Jovovič - Puškáč.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme