Maradonův dres spojený s gólem ‚boží rukou‘ překonal rekordy, byl vydražen za devět milionů dolarů

Fotbalový dres, ve kterém zesnulý legendární argentinský fotbalista Diego Maradona odehrál slavné čtvrtfinále proti Anglii na mistrovství světa 1986, byl v aukci zakoupen za rekordní cenu. Částka 9 milionů dolarů z něj udělala nejdražší sportovní suvenýr v historii. Dres, který je spojován se slavným gólem přezdívaným „boží ruka", vydražil po 35 letech bývalý anglický obránce Steve Hodge.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavný a kontroverzní gól Diega Maradony proti Anglii ve čtvrtfinále mistrovství světa 1986, nazývaný „boží ruka“

Slavný a kontroverzní gól Diega Maradony proti Anglii ve čtvrtfinále mistrovství světa 1986, nazývaný „boží ruka“ | Foto: Bevilacqua Giuliano | Zdroj: Reuters Abaca

Zájem o ikonický modrý dres byl velký. Do dražby šel 20. dubna, nejvyšší nabídky ale začaly tradičně padat až v poslední den aukce - 4. května. Cena během několika hodin vylétla o pár milionů dolarů a nakonec se vyšplhala až na rekordních 9 milionů dolarů (asi 210 milionů korun).

Ancelottiho Grand Slam. Italský trenér jako první vyhrál titul v pěti nejprestižnějších soutěžích Evropy

Číst článek

Slavné čtvrtfinále v Mexiku, ze kterého dres pochází, vyhrála Argentina 2:1 a Maradona v něm předvedl zřejmě jeden z nejpamátnějších výkonů historie. Nejdříve proti pravidlům skóroval při výskoku rukou, druhou branku následně vstřelil po nádherném sólu přes polovinu hřiště.

„Z části Maradonovou hlavou a z části Boží rukou,“ sdělil Maradona po zápase novinářům způsob, jakým kontroverzního gólu docílil. 

Dres z památného zápasu byl ve vlastnictví anglického obránce Stevea Hodge, který ho po utkání s Maradonou v útrobách stadionu vyměnil za svůj. Posledních 20 let strávil sportovní artefakt v Národním fotbalovém muzeu v Manchesteru.

„Bylo mi ctí být po 35 let vlastníkem tohoto předmětu. Bylo pro mě privilegium hrát proti jednomu z nejlepších fotbalistů všech dob. Dres „boží ruky“ má hluboký kulturní význam ve fotbalovém světě a věřím, že nový vlastník bude neuvěřitelně hrdý, že vlastní jeden z nejikoničtějších fotbalových dresů,“ řekl Hodge, když dával dres do aukce.

Prodeji cenného suvenýru se po začátku aukce nevyhnula kontroverze. Maradonova rodina totiž tvrdila, že jde o dres, který dal Maradona anglickému obránci během poločasové pauzy a oba své legendární gólu z druhé půle vstřelil v jiném dresu.

Nejvyšší částka, která dosud byla vyplacená za sportovní suvenýr, byla 8,8 milionů dolarů (asi 206 milionů korun). Původní olympijský manifest barona Pierra de Coubertina z roku 1892 zakoupil v únoru roku 2020 podnikatel Ališer Usmanov, jeden z oligarchů blízkých ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi.

Nejdražším dresem prodaným v aukci byl podle aukční síně Sotheby's trikot amerického baseballisty Babea Rutha, který se vydražil za 5,64 milionu dolarů (asi 132 milionů korun)

Diego Maradona je považován ze jednoho z nejlepších hráčů, kteří se kdy objevili na fotbalových trávnících. S národním týmem Argentiny dosáhl v roce 1986 na titul mistra světa a v roce 1990 s ním došel do finále. Zemřel v roce 2020 na infarkt myokardu.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme