Nejdražší přestup z české ligy zpečetěn. Souček zůstává v Londýně, West Ham uplatnil opci

Fotbalový záložník Tomáš Souček přestoupil z pražské Slavie do West Hamu, klub na něj využil opci. Oficiálně bude obchod oznámen po nedělním konci sezony. Na twitteru o tom informoval účet West Ham News, předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík následně tuto novinku sdílel. Souček se tak stane nejdražším fotbalistou z české ligy v historii.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 23:32 20. 7. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Souček se spoluhráči z West Hamu

Tomáš Souček se spoluhráči z West Hamu, se kterými bude bojovat i v dalším ročníku Premier League | Zdroj: Profimedia

Pětadvacetiletý Souček přišel do londýnského celku v lednu za 113 milionů korun na hostování do konce sezony. V případě udržení „Kladivářů“ v Premier League bylo součástí dohody automatické uplatnění opce, která Pražanům vynese dalších více než 400 milionů korun.

Souček znovu uchvátil Anglii a vystřílel si angažmá. West Ham může sestoupit už jen teoreticky

Číst článek

Souček tak překoná dosavadní rekord Tomáše Rosického, za nějž v roce 2001 Sparta dostala od Dortmundu 504 milionů korun.

Přehled nejdražších přestupů fotbalistů z domácí soutěže (přepočet v milionech korun, u oficiálně neoznámených podle spekulací médií)

  • 521 - Tomáš Souček, Slavia Praha - West Ham United, leden 2020
  • 504 - Tomáš Rosický, Sparta Praha - Borussia Dortmund, leden 2001
  • 310 - Alex Král, Slavia Praha - Spartak Moskva, září 2019
  • 230 - Bořek Dočkal, Sparta Praha - Che-nan Ťien-jie, únor 2017
  • 200 - Nicolae Stanciu, Sparta Praha - Al Ahlí, leden 2019

Šestnáctý West Ham má v neúplné tabulce dvě kola před koncem šestibodový náskok před osmnáctou Aston Villou a výrazně lepší skóre. Definitivní jistotu záchrany může West Ham získat v úterý, pokud „Villans“ doma neporazí Arsenal.

Součkův celek se ve zbytku sezony ještě představí ve středu na Old Trafford proti Manchesteru United a sezonu pak zakončí doma na Olympijském stadionu proti Aston Ville.

Rodák z Havlíčkova Brodu, který hrál v minulosti i za Žižkov a Liberec, se po příchodu do West Hamu prosadil do základní sestavy a po čase se mu začalo dařit i střelecky. V posledních pěti zápasech Premier League zaznamenal tři góly. Jeho přínos pro mužstvo vyzdvihl kouč „Kladivářů“ David Moyes.

V březnu byl Souček poprvé v kariéře zvolen českým Fotbalistou roku. V nejvyšší české soutěži má na kontě 126 utkání a 31 branek. S týmem z Edenu třikrát vyhrál ligu a dvakrát domácí pohár. Na podzim si s červenobílými zahrál i základní skupinu Ligy mistrů. Za reprezentaci nastoupil k 25 zápasům, v nichž dal tři góly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme