Hokejové osobnosti o letošní sezoně

Pomalu, ale jistě se blíží hokejový rok ke svému konci. I když na to nejlepší ještě čekáme (mistrovství světa, vyvrcholení finále extraligy a play-off v NHL o Stanleyův pohár), zeptali jsme se tří známých postav české hokejové historie, jak vnímají letošní hokejovou sezonu. Extraligu, NHL, světový šampionát, blížící se olympijské hry v Salt Lake City i osobnost Jaromíra Jágra, který znovu vyhrál kanadské bodování NHL, jsme probírali s Jaroslavem Pouzarem, Pavlem Richterem a Františkem Kaberlem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Pouzar: bývalý útočník Českých Budějovic, mistr světa 1976 a 1977. Hrál v NHL za Edmonton Oilers s Waynem Gretzkým, získal třikrát Stanleyův pohár. Jako trenér vedl naposledy České Budějovice právě v letošní sezóně.

Pavel Richter: bývalý útočník Sparty Praha, mistr světa z roku 1985. Jako trenér vedl Slavii i Spartu.

František Kaberle: bývalý obránce Kladna, dvojnásobný mistr světa (1976 a 1977). NA Kladně také trénoval první mužstvo. Jeho synové hrají v NHL - starší František v Atlantě, mladší Tomáš v Torontu.

Extraliga

Ještě úplně neskončila, o titul bojují ve finále Sparta se Vsetínem, ale za osmým ročníkem samostatné české extraligy už se ohlédnout můžeme.

1. Co se vám v letošní extralize líbilo a co ne?

2. Dostávají v nejvyšší soutěži hokejistů mladí hráči dostatečný prostor?

Pouzar:

1. "Osvědčily se novinky, nové bodování a další změny přispěly k nevídané vyrovnanosti soutěže. To byl plus. Zlepšit by se měli rozhodčí. Měli by mít stejný metr a přispět k tomu, aby byl hokej ke koukání."

2. "Tím, že odchází spousta hráčů ven, mají hodně možností. Ale když se rozehrajou, hned odejdou. Takže to je dvousečné. Ale je fajn, že mají tolik šancí."

Richter:

1. "Zápasy play-off ukázaly, že máme jednu z nejlepších lig na světě a v ní vynikající hráče. Stínem byla asi některá zranění, která ale bohužel k hokeji patří."

2. "Ano, dostávají. Na to, jak jsme malý stát, hraje v nejvyšší soutěži hodně mužstev a proto je šance pro mladé obrovská."

Kaberle:

1. "Celkově se mi líbila, i když jsem neviděl zase tolik zápasů. Nelíbily se mi v závěru tahanice a diskutování hráčů, už to přeháněli."

2. "Protože hodně hráčů hraje v zahraničí, prostor pro mladé je dostatečný. Až se mi zdá, že si toho někdy ani pořádně neváží."

NHL

Dohrála základní část, začínají vyřazovací boje o Stanleyův pohár.

1. Jak moc sledujete NHL, považujete ji za nejkvalitnější soutěž na světě?

2. Kdo podle vás letos vyhraje Stanley Cup?

3. Kdo z Čechů může jít ve stopách Jágra či Haška?

Pouzar:

1. "Sleduji ji normálně. Rozhodně nečekám v noci na přenosy. Přečtu si o ní v novinách, sleduji televizní šoty ve zprávách. A asi je nejlepší, protože v ní hrají nejlepší hráči. NHL vybrakovala Evropu, na vyšší úrovni jsou i rozhodčí, reklama, je nejlepší."

2. "Počkal bych až, jak dopadne první kolo. Mužstev může být víc, záleží na momentální formě a pohodě."

3. "Mě se líbí Radek Dvořák. Nebude sice druhým Jágrem, protože každý hráč má svůj osobitý styl. Ale výrazně prosadit se může."

Richter:

1. "Sleduji zápasy, nejsou všechny špičkové. Ale to je dáno množstvím utkání, která se v NHL hrají. Je to nejlepší soutěž světa, protože právě v ní hrají nejlepší hokejisté."

2. "Favorizoval bych Colorado, ale je těžké to předpovědět. Záleží na maličkostech."

3. "Máme tam řadu hráčů se skvělou perspektivou. Namátkou Hejduk, bratři Kaberleové, Eliáš, Sýkora, Straka."

Kaberle:

1. "NHL samozřejmě sleduji, mám dva syny. A protože v ní hrajou nejlepší hráči, je nejkvalitnější na světě. I když všechny zápasy taky nejsou super. Asi proto, že se jich hraje moc, hráči se musí vyrovnávat i se změnami časových pásem, počasí, k tomu s náročným cestováním."

2. "Tipoval bych New Jersey nebo Colorado."

3. "Milan Hejduk a Martin Havlát."

Mistrovství světa

Začne 28. dubna v Německu. Bude se hrát stejným systémem jako vloni, se šestnácti týmy. Titul z posledních dvou let na něm bude obhajovat Česká republika.

1. Je ideální pořádat MS každým rokem?

2. Patří na MS šestnáct týmů, není to moc?

3. Má smysl doplňovat soupisku hráči z NHL v průběhu turnaje MS?

4. Sledujete turnaje Euro Hockey Tour a jak se vám líbí?

5. Mohou mít špatné výsledky české reprezentace na letošní Euro Hockey Tour vliv na výkony na MS?

Pouzar:

1. "Je to dobře, šance pro Evropany. Nemůžeme přece čekat jednou za čtyři roky na olympiádu, to by bylo málo."

2. "Šestnáct týmu pro MS je moc."

3. "Záleží na tom, jak to zvládne mužstvo v oslabení. Přece jenom hrát delší dobu bez několika hráčů je složité. Jsem zastáncem čekat tak jeden dva dny."

4. "Sleduji, je to v sezóně jediná mimoklubová soutěž. Není sice tak strhující jako MS, ale zajímá mě."

5. "Ne. Je to jiný turnaj. MS je také o jménech hráčů, nesmí si je tam pokazit."

Richter:

1. "Je to zaběhnutý zvyk, tak proč ho měnit?"

2. "To je otázka komerce. Kdyby Němci a Japonci byli do osmého místa, počet by se nezvyšoval."

3. "Maximálně jedním až dvěma hráči."

4. "Občas, nepravidelně. Rozhodně ne tak jako Stanley Cup nebo MS."

5. "Absolutně ne. Začíná se znovu, od nuly. Navíc na MS bude celek doplněn z NHL, bude silnější."

Kaberle:

1. "Těžká otázka. Já se na MS těším každý rok a nepřemýšlel jsem o tom, zda periodu pořádání neprodloužit."

2. "Mohlo by se o tom diskutovat, protože týmů je opravdu moc a hlavně úvodní zápasy šampionátu nemají patřičnou úroveň."

3. "Záleží na situaci, s čím mají trenéři problémy. Třeba letos mají podle mě velké problémy s obránci."

4. "Beru to jako přípravné turnaje, kde trenéři zkoušejí nové hráče, protože ti nejlepší hrají za mořem nebo jinde v Evropě."

5. "Nepřikládal bych jim důležitost. Na MS bude jiné mužstvo, hráči NHL ho mohou pozitivně ovlivnit."

Olympijské hry 2002

Za necelý rok bude Česká republika obhajovat úspěch z Nagana na hrách v Salt Lake City. Celý svět se chystá na druhý hokejový turnaj snů, na kterém by neměla chybět žádná z hokejových hvězd včetně navrátilce Maria Lemiuexa.

1. Kdo by měl převzít úlohu šéfa v týmu Česka, kterou v Naganu plnil Vladimír Růžička?

2. Změnil byste nějak první osmičku nominovaných Čechů pro OH, do níž trenéři začadili Eliáše, Jágra, Haška, Hejduka, Straku, Svobodu, Sýkoru a Ručínského?

3. Je vhodné, aby tým doplnil na OH trenér Pittsburghu Ivan Hlinka?

Pouzar:

1. "Ani bych si nemyslel, že by to měl být Jágr. Spíš typ jako je Reichel."

2. "Vzal bych tam Radka Dvořáka."

3. "Je trenérem jinde a měl by nechat odpovědnost lidem u mužstva. Kdybych byl trenérem, nepřál bych si, aby tam Hlinka jel."

Richter:

1. "Jaromír Jágr."

2. "Záleží vždycky na dohodě trenérů a na momentální výkonnosti hráčů. Podle mého nemusí být tahle nominace vůbec definitivní. Třeba Petr Svoboda neví, jestli vůbec bude hrát."

3. "Asi by to bylo v pořádku."

Kaberle:

1. "Trenéři se s tím musejí poradit. Nebojím se, že by to nezvládli. V roce 1996 jsme se všichni na Světovém poháru poučili. Chce to znovu, aby tým táhnul za jeden provaz jako v Naganu."

2. "Ani bych tomu nepřikládal větší důležitost. Nakonec stejně musí být v tými 23 hráčů a jestli tam bude zrovna těchto osm dřív, není rozhodující."

3. "Proč ne. V mužstvu bude převážná většina hráčů z NHL, tak proč by tam nemohl být Ivan Hlinka, který trénuje v NHL a má tedy k němu nejblíž."

Jaromír Jágr

Je považován za nejlepšího hokejistu současnoti. Znovu, už popáté, vyhrál kanadské bodování NHL. A možná, že letošní sezona je pro něj poslední v Pittsburghu. Spekuluje se o jeho odchodu do jiného klubu. Po jedenácti letech.

1. Je Jágr nejlepším hokejistou světa?

2. Co vám na něm vadí?

3. Bude hrát ještě někdy českou extraligu?

Pouzar:

1. "Získává nejvíc bodů, tak ho berou jako nejlepšího. NHL totiž všechno posuzuje podle bodů. Ale těžko se dá něco takového srovnávat. Je určitě jedním z nejlepších."

2. "Nevadí mi na něm nic, nemá co zlepšovat. Nevím sice, jak brání, ale defenzivní úkoly v mužstvu asi mít nemůže, proto jinak by nedával tolik gólů."

3. "Nemá to zapotřebí, něco někomu doma dokazovat. Bude v NHL, dokud to půjde. Snad jedině z recese."

Richter: 1. "Určitě je jeden z nejlepších. Rozlišoval bych totiž obránce a útočníky. Je nejlepším útočníkem."

2. "Nemohu mu nic vytýkat, protože jsem nikdy tak dobře nehrál."

3. "U něj je možné všechno. Má rád Kladno, třeba se někdy ještě přeruší NHL, kdo ví …"

Kaberle:

1. "To je relativní považovat někoho za absolutně nejlepšího. Jsou další skvělí hráči, řekněme spíš, že patří mezi nejlepší, mezi tři nejlepší na světě."

2. "Znám ho odmalička, větší talent jsem nikdy neviděl. Nedá se říci, že by mi na něm něco vadilo. Občas se nechá vyprovokovat novináři, ale jeho výkonnosti to vážně nevadí."

3. "Úplně vyloučené to není, nikdy neříkej nikdy. Možná, že bude stávka NHL, prý příští rok, tak to by se mohli někteří hráči objevit v extralize. A na konci kariéry? Záleží na zdraví, na tom, jak se mu dařit."

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme