Přísnější opatření profesionální sport neohrozí. ‚Stačí antigenní testy,‘ upřesnil Blatný

Profesionální sportovní soutěže v Česku by příští týden měly pokračovat ve stejném režimu jako dosud. A to navzdory zpřísněným protikoronavirovým opatřením, která v zemi začnou platit od pondělí. Radiožurnálu to potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Zbyněk Irgl z Vítkovic a brankář Plzně Dominik Pavlát

Zleva Zbyněk Irgl z Vítkovic a brankář Plzně Dominik Pavlát | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Na čtvrteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný řekl, že profesionální soutěže, které testují sportovce metodou PCR, budou moct pokračovat. S tím by ale většina z nich měla problém.

Vláda od pondělí na tři týdny omezí pohyb lidí mezi okresy. Zavřené budou i školy a školky

Číst článek

Metodou PCR totiž v Česku testují jen kluby ve fotbalové lize. V ostatních sportovních soutěžích se využívají levnější, ale také méně přesné antigenní testy. Blatného výrok tak u šéfů některých soutěží pochopitelně vzbudil nejistotu.

„Někteří používají antigenní testy, někteří PCR. V tomhle směru se nic nemění,“ upřesnil Blatný později Radiožurnálu.

Kdyby kluby musely používat výhradně PCR testy, zvedly by se jim výrazně náklady. „Zvýšily by se až desetinásobně. Momentálně testujeme všechny hráče. Nejsme v situaci jako na podzim, kdy byly týmy promořené a hráči byli na 90 dní v ochranné karanténě,“ řekl šéf hokejové extraligy Josef Řezníček.

Za antigenní testy zaplatí kluby zhruba 6000 korun týdně. V případě PCR testů by to tedy bylo až 60 000 korun.

Podle předsedy Českého volejbalového svazu Marka Pakosty nebude pro kluby problém, že vláda na příští tři týdny omezila volný pohyb mezi okresy. A stejně to vidí i Řezníček.

„To umíme vyřešit. Jak čestným prohlášením, tak naším přípisem, že se jedná o profesionální soutěže,“ dodal Řezníček. Profesionální soutěže budou i nadále pochopitelně pokračovat bez diváků.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme