Roger Federer vyhrál poprvé v kariéře French Open

Ve finále porazil Švéda Robina Söderlinga 61, 7:6 a 6:4 a získal svůj 14 grandslamový titul a vyrovnal tím rekord Američana Peta Samprase. Federer je teprve šestým tenistou historie, který dokázal triumfovat na všech čtyřech nejvýznamějších turnajích - Australian Open, Roland Garros, Wimbledonu a US Open.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer

Roger Federer | Zdroj: ČTK

Sedmadvacetiletý tenista ve finále Grand slamu neprohrál v kariéře s nikým jiným než s Rafaelem Nadalem a finále letošního Roland Garros na tom nic nezměnilo. Nad švédským překvapením turnaje v závěrečném zápase triumfoval s naprostým přehledem a od úvodu nenechal nikoho na pochybách, že vysněný titul získá.

Po celé utkání na kurtu s jednou výjimkou dominoval. Slabší chvilku si vybral až v koncovce celého zápasu, kdy na malou chvíli přepustil Söderlingovi taktovku. Švéd si vypracovala za stavu 4:5 breakball, ale Federer třemi míči v řadě dokráčel za hodinu a 55 minut k vítězství. Po proměněném matchbalu klekl na antuku kurtu Philippa Chartiera a se slzami v očích přijímal gratulace soupeře i ovace zaplněného hlediště.

Před Švýcarem získali takzvaný "kariérní grandslam" Fred Perry a Ron Budge ze 30. let, Rod Laver a Roy Emerson ze 60. let a Andre Agassi, jenž sbíral tituly v poslední dekádě minulého století.

Vítězstvím se Švýcar vyrovnal legendárnímu Petu Samprasovi v rekordním počtu získaných titulů. Sám při převzetí poháru pro vítěze řekl: "Nechcci říkat, že je to pro mě nejdůležitější, ale je nádherné vědět, že už jste dosáhli na těch 14 titulů. Po těch několika prohraných Grand slamových finálových duelech s Nadalem se ten čas kdy můžu vyrovnat Petův (Samprasův) rekord krátil. Že se to povedlo tady v Paříži,to je neuvěřitelné!"

Do čela historických tabulek se může Roger Federer dostat už za několik týdnů, kdy ho čeká oblíbený Wimbledon, který stejně jako US Open vyhrál pětkrát.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme