Vítěz Tour de France Landis čelí podezření z dopingu

Vítěz Tour de France - Američan Floyd Landis měl pozitivní "A" test na hormon testosteron. Už včera oznámila Mezinárodní cyklistická unie, že jeden z cyklistů velmi vysoko v celkovém pořadí Tour měl pozitivní nález, že jde o Landise dnes potvrdila jeho stáj - Phonak. Stáj okamžitě požádala o zpracování "B" vzorku, který by měl pozitivní nález potvrdit, nebo vyvrátit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Floyd Landis

Floyd Landis | Zdroj: ČTK

Podle první analýzy pozitivní vzorek odevzdal Floyd Landis po vítězství v 17. etapě s cílem v Morzine. Právě tehdy dokázal na pouhou půlminutu stáhnout ztrátu osmi minut a osmi sekund na lídra celkového pořadí. Navíc po výpadku v předchozím dni. Landis měl zvýšený poměr hladiny testosteronu k epitestorsteronu. Což mu mohlo výrazně pomoci k vynikajícímu výkonu v etapě. Na druhou stranu - hladina testosteronu se mohla zvýšit právě tělesnou námahou a stresem. To ale současná antidopingová praxe nerozlišuje. Pokud B test potvrdí výsledek původní analýzy - jak se většinou stává - základním trestem bude změna výsledků letošní Tour. Vyhrál by ji Španěl Oscar Pereiro Sio ze stáje Caisse d´Epargne.

Landis nedělním triumfem navázal na sedmiletou nadvládu amerického krajana Lance Armstronga, jenž v minulosti rovněž několikrát čelil obvinění z dopingu, ale nikdy mu nebyl prokázán. Tým Phonak požádá o analýzu Landisova B-vzorku. "Abychom dokázali, že pozitivní výsledek byl způsoben buď přirozenou cestou, nebo omylem," uvedla stáj s tím, že pokud ale druhý vzorek podezření potvrdí, Phonak okamžitě rodáka z Pensylvánie propustí.

Jeden skandál zažila Tour už těsně před startem. Kvůli vyšetřování pro možnou účast v dopingové aféře ve Španělsku nebylo připuštěno na start devět jezdců včetně hlavních favoritů Němce Jana Ullricha a Itala Ivana Bassa. Ti údajně patří mezi zhruba šest desítek klientů lékaře Eufemiana Fuentese, u něhož policisté objevili množství nedovolených podpůrných prostředků.

S dopingem některých svých hvězd měla v minulosti potíže i sama stáj Phonak. Svou pověst si podvodem pokazili například bývalý mistr světa Oscar Camenzind nebo olympijský vítěz v časovce z Atén Tyler Hamilton. Ten měl následně doping v těle i při Vueltě. Stáj proto na podzim roku 2004 málem nezískala licenci pro elitní závody seriálu ProTour.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme