Zídek se učí jezdit po Berlíně

Možná jen několik dní dělilo nejlepšího českého basketbalistu současnosti Jiřího Zídka od ukončení kariéry. Osmadvacetiletý pivot, který v minulé sezóně hájil barvy španělského Realu Madrid, marně čekal celé léto na uzavření smlouvy s novým zaměstnavatelem. Nakonec jen několik desítek hodin, před zahájením nového ročníku bundesligy podepsal kontrakt s Albou Berlín.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak on sám ale přiznává, ač již věděl, co by mohl dělat bez basketbalu, ani na okamžik nepomyslel na to, že by si přeci jenom musel vyplňovat přihlášku do školy. "Pevně jsem věřil, že nebudu muset skončit s basketbalem, protože v Evropě a všeobecně v basketbalu je málo pivotů. Takže nějaká nabídka musela přijít." Přesto ale přiznává, že příchod do Alby na poslední chvíli nebyl zrovna ideálním, a tak má teď co dohánět. "Je to velké znevýhodnění, a nejde jen o přípravu fyzickou, ale také herní. Tým je pohromadě dva měsíce a já do něj přišel před dvěma týdny. Takže se snažím rychle zapamatovat různé signály, dívám se hodně na video a konzultuji se spoluhráči a trenéry, jak se v určitých herních situacích chovat," popisuje Zídek.

V Berlíně zatím bydlí pouze v hotelu, jeho byt, který by s ním měla sdílet i maželka Martina a syn Honzík, se teprve dokončuje. "Už se těším až dorazí, ale zatím to nemá smysl, protože zůstávat v hotelu s malým klukem by bylo asi horší," říká Zídek, který se zatím učí orientovat v Berlíně a hlavně v dopravě v německé metropoli. Není to ale pro něj po roce stráveném ve zmatku, kterým je transport na Pyrenejském poloostrově proslulý, zas tak velká úleva. "V Madridu jsme bydleli asi jen dvě minuty chůze od stadionu, takže jsem nikam nemusel jezdit. To tady strávím v autě cestou na trénink půl hodiny," popisuje Zídek. Hodně mu pomáhá přítomnost druhého Čecha v týmu. Milan Soukup do berlínské Alby přestoupil už loni, a tak může fungovat jako Zídkův průvodce. "Je to velká pomoc, protože můžu Milanovi kdykoli zavolat, aby se pro mne stavil. Ze začátku, než jsem se naučil cestu, jsme spolu jezdili i na tréninky. Bohužel v tréninkuspolu moc nemůžeme spolupracovat, protože si stálče léčí zraněné koleno," zalitoval Zídek.

V právě začínající sezóně ovšem Zídka nečekají pouze klubové povinnosti. Česká reprezentace se po povinně úspěšném tažení letní kvalifikací probojovala do semifinálové fáze evropského šampionátu, který bude v roce 2003 hostit Švédsko. Obléci znovu dres národního výběru se Zídek, o jehož vlažném vztahu k reprezentaci se popsaly stohy papíru, vůbec nebrání. Vše ale bude záležet na dohodě mezi činovníky Českého basketbalového svazu a vedením Alby Berlín. "Shodou okolností jsem se v úterý ptal jednoho z prezidentů Alby ptal, jak to bude s případným uvolňováním na akce reprezentace. Odpověděl mi, že rozhodně s tím nebudou ze strany klubu žádné potíže, jen musím mít zaplacenou pojistku," uzavřel Zídek.

Jan Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme