Gastronomický průvodce Michelin ocenil jen jednu českou restauraci

Mezi špičkové evropské restaurace pořád patří jen jeden český podnik. Takzvanou michelinskou hvězdičku obhájila pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons. Žádná další česká restaurace už ale ocenění nezískala.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotové jídlo ozdobíme "zeleným" - snítkou bazalky, kopru, estragonu apod. | Foto: Ivana Šuláková

„Jsem z výsledků na jednu stranu veselý, na druhou smutný. Veselý jsem z toho, že vůbec nějakou hvězdičku máme,“ řekl v pořadu Stalo se dnes odborník na gastronomii Pavel Maurer. „Na mapě Evropy je 44 měst, které získaly gastronomického oskara, a to, že tam Praha je, je velké ocenění naší gastronomie,“ doplnil.

Na druhou stranu je ale Maurer přesvědčen, že jsou i další české podniky, které by si hvězdu zasloužily. „Když to srovnám s restauracemi ve Francii nebo Itálii, které hvězdičku mají, sotva dosahují úrovně podniků, které by si ji zasloužily,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Maurer v pořadu Stalo se dnes Radiožurnálu

O systému rozhodují Francouzi, a to je podle Maurera hlavní důvod toho, proč přehlídka vybraných restaurací vypadá tak, jak vypadá. „Jejich rozhodnutí musíme respektovat,“ podotkl Maurer.

Svou nespokojenost s výsledkem michelinského výběru přirovnal Maurer ke své nedávné zkušenosti s italským kuchařem Emanuelem Ridim. Ten mu údajně zaslal dopis, ve kterém se rozhořčoval nad průvodcem Grand restaurant Pavla Maurera, který srovnává nejlepší stravovací podniky v tuzemsku. Podle Ridiho jsou prý restaurace z první desítky Maurerova průvodce na úrovni bufetů, a to prý říká jen proto, že jeho restaurace se do nejužší špičky Maurerova průvodce nedostala. Taková srovnání podle Maurera musíme respektovat, ať už se nám líbí nebo ne.

Každá země se vyznačuje jinými typy restaurací a v celé Evropě můžete, jak říká Maurer, narazit i na cenově přijatelné restaurace a každému, kdo má rád jídlo, Maurer doporučuje alespoň jednou za život Michelinem oceněnou restauraci zkusit.

Ondřej Houska, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme