Vládní strategie bezpečnosti potravin chce bojovat s neinformovaností i s obezitou

Strategii bezpečnosti potravin pro léta 2014 až 2020 připravila společně ministerstva zemědělství a zdravotnictví. Systém kontroly potravin nemění, soustředí se na zlepšení komunikace se spotřebiteli i úřady a boj proti civilizačním chorobám. Dnes se jí na výjezdním zasedání zabývala vláda v demisi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potraviny

Potraviny | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Cílem této strategie bude více komunikovat, zaměříme se více na prevenci,“ říká ředitelka Odboru bezpečnosti potravin na ministerstvu zemědělství Jitka Götzová.

„Systém bezpečnosti potravin v České republice je i ze strany Evropské komise hodnocen jako velmi funkční, takže v tom dokumentu nedochází k žádným zásadním změnám v systému,“ doplňuje.

Dokument se proto zaměří hlavně na informovanost spotřebitelů. Stále se totiž vyskytují různá onemocnění způsobená nevhodným zacházením či skladováním potravin. „A většinu těch onemocnění si spotřebitelé způsobí sami,“ dodává Götzová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vládní Strategii bezpečnosti potravin 2014 - 2020 hovořila ve vysílání Radiožurnálu ředitelka Odboru bezpečnosti potravin na ministerstvu zemědělství Jitka Götzová

Záměrem ministerstva zdravotnictví je také boj s obezitou a dalšími civilizačními chorobami. „Resort zdravotnictví také připravuje komisi, která se bude zabývat právě výživou a stravovacími návyky, aby se více rozšířila informovanost v populaci,“ vysvětluje ředitelka odboru.

Ministerstvo zemědělství chce s občany více komunikovat také o kvalitě a bezpečnosti potravin, národních značkách kvality potravin a podpoře domácí produkce. Strategie se zabývá také posílením role dozorových orgánů obou resortů.

Ministerstva ji projednala i s odborníky, dokument je tak výsledkem jejich konsenzu.

„My samozřejmě strategii konzultujeme jak s nevládními organizacemi, tak s profesními svazy. A žádné zásadní připomínky jsme neměli, jelikož jsme na tom dokumentu pracovali společně,“ vysvětluje Götzová.

Od roku 2002 se jedná už o čtvrtý strategický dokument v řadě, který se zabývá bezpečností potravin. V roce 2010 přibyla také problematika výživy, kterou má na starosti ministerstvo zdravotnictví.

Podíl obézních lidí v populaci v zemích EU | Foto: ČTK

Jaroslav Beránek, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme