Centrum německých měst provoněly opékané klobásy, perník a svařené víno
Německo je domovem vánočních trhů. A ten vůbec nejoblíbenější se koná v Norimberku. Lahodná vůně norimberských klobásek, bramboráčků, perníku, a především svařeného vína přiláká každoročně přes dva miliony lidí.
Vánoční osvětlení dodává Starému Městu v Norimberku romantickou atmosféru. Z téměř dvou set stánků se linou nejrůznější vůně a mezi tím se prodírají davy turistů.
„Bramborové placky s jablečným pyré nebo bratwurst, koule obalované v cukru,“ vyjmenovávají někteří z nich, co je trzích nejvíc láká.
„A samozřejmě svařené víno, to v téhle zimě přijde vhod,“ přidává se další návštěvník Christkindlmarktu.
Reportáž zpravodajky Českého rozhlasu v Německu Kláry Stejskalové o vánočním trhu v Norimberku ve Víkendovém Radiožurnálu
Právě svařené víno je jakýmsi nekorunovaným lákadlem všech vánočních trhů v Německu. A glühwein z Norimberka je skutečným pojmem. Rozhodně nejde o ohřáté krabicové víno s trochou koření.
Rodina Gerstackerových, která vyrábí vyhlášené norimberské svařené víno už od 70. let, si zakládá na unikátní receptuře. Její tajemství důkladně tají. Neznají ho ani zaměstnanci firmy.
„Z čeho se dělá, vám bohužel nemohu prozradit. Ale mohu jmenovat pár přísad, které se automaticky přidávají, jako skořice, koření, kardamon, pomerančová kůra, citronová kůra a ten zbytek tajíme,“ říkáStefanie Gerstackerová z třetí generace rodinného podniku.
Dnes prodává glühwein nejen po celém Německu, ale i do zahraničí. Ročně ho stočí 50 milionů litrů. A to se musí potýkat s konkurencí, která se snaží jejich výrobek kopírovat.
„Jsme jediní, kteří drží vysokou kvalitu. Děláme ho jen s vybraných vín, která dobře lahodí s daným kořením. Kvalita je pro nás rozhodující.“
A proto si ho tady v Norimberku lidé s chutí dopřávají, i když je letos přijde jeden hrneček už na čtyři eura.