KLDR zašla ve svých výhrůžkách příliš daleko, vzkázal generální tajemník OSN

Severokorejci přemístili ke svému východnímu pobřeží raketu středního doletu, která by mohla zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko či americký ostrov Guam. Jak uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany, odpálit by ji mohli během několika dnů nebo týdnů. Stupňující se výhrůžky ze strany KLDR kritizoval i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun | Zdroj: Reuters

„Jaderná hrozba není žádná hra, ale vážná věc. Myslím, že Severokorejci zašli ve své rétorice už příliš daleko," prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Ve svém projevu také vyzval KLDR, aby ukončila nerozvážné jednání, obzvláště teď, když podle něj každé selhání může přivodit vážné následky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O masových shromážděních pořádaných severokorejským režimem informuje Martin Ježek ze zahraniční redakce

Situace na Korejském poloostrově je stále napjatá. Američané ve středu oznámili, že na ochranu své letecké a námořní základny na Guamu umístili balistickou střelu.

Pchjongjang právě Guam zmínil jako jeden z možných cílů útoků. Kromě toho pohrozil, že napadne americké základny v Jižní Koreji a v USA.

Propagandistická shromáždění v Severní Koreji

KLDR mezitím svolala statisícové manifestace, kde se provolávala antiamerická hesla a brojilo se proti Jižní Koreji. Manifestující občané na náměstích stojí jak sešikovaní vojáci, navíc schovaní pod deštníky. Státní televize ukazovala i seřazené skutečné vojáky.

Severní Korea v posledních týdnech stupňuje svou útočnou rétoriku a prakticky každý den přichází s novou výhrůžkou. Většina z nich je namířena proti Spojeným státům a Jižní Koreji. Od 7. března, kdy Rada bezpečnosti OSN zpřísnila sankce vůči KLDR za její únorový jaderný test, vzešla z Pchjongjangu řada hrozeb.

„Svět bude svědkem, jak moje země a tato armáda vyhraje svatou válku za spravedlnost!“ hřímá před kamerami severokorejský student.

Režim chce potvrdit své výroky, že "je válečném stavu s Jižní Koreou" a "bez varování odpoví na americké a jihokorejské provokace".

KLDR zamířila rakety a dělostřelectvo na vojenské základny USA | Foto: ČTK

mta, Kateřina Procházková, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme