Kreml naznačil, že Jukos byl obětí cílené kampaně

Kauza ropné společnosti Jukos byla názorným příkladem pro ostatní společnosti, které by chtěly využívat systému snižování daní. S tímto překvapivým prohlášením přišel ekonomický poradce ruského prezidenta Vladimíra Putina Igor Šuvalov. Poprvé tak někdo z Kremlu naznačil, že Jukos byl obětí cílené kampaně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudé náměstí

Rudé náměstí | Foto: All-moscow.ru

Jeden z prezidentových poradců doslova přiznal, že pokud by nebylo Jukosu, objevila by se jiná společnost s podobným problémem. Na ní by pak stát ukázal, jak dokáže vybírat daně. Šuvalov dodal, že nikdo už si více nepřeje řešit stejný případ jako byl Jukos. Přiznal také, že kauza ropné společnosti zhoršila image Ruska na zahraničním trhu, ale že stát neměl jinou možnost, jak s Jukosem naložit.

Rusko se teď bude snažit napravit si reputaci ochranou zájmů investorů v zemi. Šuvalov nicméně připustil, že pokud akce Jukos nebude mít ten správný efekt na další ruské firmy, vláda se může rozhodnout pro podobná výstražná řešení, i kdyby to mělo opět zhoršit pohled byznysmenů na Rusko.

Bývalý hlavní akcionář Jukosu Michail Chodorkovskij je stále ve vazbě. Ruský stát vymáhá po Jukosu dvacet sedm miliard dolarů za nezaplacené daně a postupně prodává jeho majetek.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme