Zákoník práce čekají změny

Zákoník práce má nedostatky a ty největší z nich by měla odstranit novela. Dnes ji projedná vláda. Dokument se ale vyhýbá konfliktním tématům a vychází s dohody tripartity, říká ministerstvo práce a sociálních věcí. Velká část novely zákoníku práce je tedy spíš technického rázu. Pokračuje redaktor Pavel Otto.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Marián Vojtek

Navzdory tomu, že novela má odstranit především neprovázanost s dalšími zákony a některé legislativní chyby, přeci jenom přináší několik věcných návrhů. Například to, že lidé od 16 do 18 let by mohli pracovat 40 hodin týdně, a ne 30 jako dosud. Podle předkladatelů brání toto současné ustanovení zaměstnávat mladé lidi s nízkou nebo žádnou kvalifikací.

"Tato novela zákoníku práce m hlavně opravný charakter. Odstraňuje legislativně-technické chyby a neprovázanosti s dalšími zákony. Například ve vztahu k zákonu o sociálních službách, zákonu o registrovaném partnerství nebo k zákonu evropské družstevní společnosti. Velká koncepční novela zákoníku práce bude předložena příští rok," řekl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Veronika Malá, Pavel Otto, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme