Škoda Auto na týden zastaví výrobu

Finanční krize už se projevuje na chování lidí. Odkládají svoji spotřebu a šetří. Nejvíce to pociťuje evropský automobilový průmysl. Protože právě nákup nového vozu se dá odložit na později. Automobilky mají nižší odbyt. Týká se to i závodů v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Auto v Mladé Boleslavi

Škoda Auto v Mladé Boleslavi | Foto: Škoda Auto

Automobilka Škoda zastaví na týden výrobní linky v Mladé Boleslavi, ve Vrchlabí i v Kvasinách. Odstávka v poslední říjnový týden je reakcí na nižší prodej automobilů.

Radiožurnálu to potvrdil mluvčí společnosti Jaroslav Černý. "Z důvodu stagnace na západoevropských automobilových trzích jsme nuceni snížit výrobu zhruba o 13 tisíc vozů."

Původně mladoboleslavská automobilka počítala jenom s dvoudenním omezením výroby.

Snižování výroby ve Škodovce může mít podobné důsledky jako pád sněhové koule ze svahu. Na automobilový průmysl je u nás totiž navázáno velké množství dalších dodavatelských podniků, které může vzít lavina s sebou.

"Krize v automobilovém průmyslu se již projevila, to, že bude ještě pokračovat, je stejně pravděpodobné, jako že zítra vyjde slunce. To bylo dopředu už všechno známé, protože závislost České republiky na automobilovém průmyslu byla velmi výrazná, a když došlo k ochlazení, tak to nemohlo dopadnout ani jinak," říká Zdeněk Lukáš z katedry mezinárodního obchodu Vysoké školy ekonomické v Praze.

Česká republika má jistou výhodu v tom, že automobilky na našem území vyrábí především levnější úsporná auta. A ta se stále ještě prodávají.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme