Dnešek je Světovým dnem boje proti AIDS

První prosinec je dnem boje proti AIDS. Při této příležitosti se mohou zájemci nechat zdarma otestovat na přítomnost viru HIV v krvi. Testování nabízí na několika místech Česka i občanské sdružení Rozkoš bez rizika.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světový den boje proti AIDS

Světový den boje proti AIDS | Foto: Press kit

"Testování nabídneme veřejnosti zdarma a anonymně z plné krve. V Praze nás zájemci mohou najít v Bolzanově ulici číslo 1 od 10 do 16 hodin. V Brně budeme ve Vlhké ulici číslo 10 od 10 do 17 hodin. V Kolíně pak budeme se sanitkou na Karlově náměstí od 12 do 16 hodin," upřesňuje testovací místa Jana Poláková ze sdružení Rozkoš bez rizika.

Od zjištění této nemoci se jí na celém světě nakazilo již téměř 60 milionů lidí a 25 milionů ve spojitosti s ní zemřelo. V současnosti je virem HIV nakaženo přes 33 miliónů lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí AIDS centra Fakultní nemocnice Na Bulovce Marie Staňková mluvila na Radiožurnálu o viru HIV a nemoci AIDS.

"V České republice bylo do 31.10. 2009 zachyceno 1315 pacientů s HIV pozitivitou. To ale neznamená, že všichni žijí. Přes 200 pacientů již bohužel zemřelo, většinou v důsledku rozvinuté nemoci AIDS. Ta natolik oslabí imunitu, že pacient podlehne běžné infekci," říká Hana Zákoucká z Národní referenční laboratoře pro AIDS.

Jan Piroch, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme