Pralinky nemusejí být jen sladké. Náplň může chutnat třeba i po husích játrech

Čokoládový bonbon nemusí být vždy jen sladký. V jednom obchodě v pražských Kbelích nabízejí třeba pralinky s gratinovanou cibulí nebo dokonce s husími játry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pralinky na talíři

Pralinky na talíři | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Maracuja nebo levandule, už to jsou pro běžného konzumenta čokoládových pralinek možná zvláštní příchutě, bonbon však může mít chutnat ještě zvláštněji, a klidně i slaně. Jako tento se slaným karamelem.

„Není to čokoláda, co je v pralinkách slané,“ vysvětluje cukrářka Melinda Vargová, Maďarka, která se naučila vyrábět pralinky v Belgii, kde si našla i manžela.

Velmi sladkou chuť čokolády na začátku přerazí slanost karamelové náplně, což vytvoří zajímavou chuťovou harmonii. Paní Melinda však přiznává, že zatímco někdo takovou kombinaci miluje, někomu vůbec nechutná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do cukrářství, kde vyrábějí pralinky s netradičními náplněmi, zavítal i redaktor Pavel Novák

Velmi speciální chuť má podle paní Melindy také pralinka z bílé čokolády ve tvaru javorového listu. Bonbon je obarvený trochu do zelena a trochu do oranžova a je v něm směs lískových oříšků a mandlí s koriandrem, tedy kořením spíš do omáček a na ochucení masa. Kombinace chutí oříšků s koriandrem je prý překvapivá. Skutečně zvláštní.

„Zákazníci jsou připravení zkoušet nové chutě, ale nemají k tomu příležitost, protože sami výrobci čokolád jsou docela konzervativní. Možná sami nechtějí zkoušet něco nového a je pro ně pohodlnější vyrábět stále stejné, osvědčené chutě,“ říká Melinda Vargová.

Ona sama se experimentovat nebojí. Pralinky se prý dají připravit s čímkoli. Jde jen o to, jak dlouho se mohou skladovat.

„Takové cibulové pralinky jsou výborné. Také pralinky s kari a sezamem jsou fantastické. Takové pralinky vydrží i půl roku, ale musí se podávat třeba k pivu,“ vykládá cukrářka.

Sama má prý ráda třeba i pralinky s kozím sýrem a medem nebo s husími játry. Ty se však nedají skladovat. Když někdo chce vyzkoušet nějaké bláznivé chutě a objedná si je třeba na večírek, paní Melinda je připraví čerstvé.

Zkouší to, co jí přinese inspirace. Představuje si, co by tak mohlo zákazníky zajímat a pak, když to chutná jí, doufá, že to bude chutnat i ostatním. Třeba se nechají i čeští klienti přesvědčit, že čokoládový bonbon nemusí být jen ten s oříškem nebo s mandlí.

Pavel Novák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme