Byla Thatcherová pro britskou ekonomiku přínosem? Názory se různí

Zatímco politický svět vzpomíná na osobnost někdejší britské premiérky Margareth Thatcherové většinou pozitivně, ekonomové to mají mnohem složitější. Éra jedenácti let její vlády, která se do dějin zapsala jako "thatcherismus", převrátila ekonomické myšlení v Británii naruby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřela dosud jediná premiérka Velké Británie Margaret Thatcherová - archivní foto

Zemřela dosud jediná premiérka Velké Británie Margaret Thatcherová - archivní foto | Zdroj: ČTK

Margaret Thatcherová změnila britskou ekonomiku velmi zásadně. Vlády se ujala v roce 1979 a vládla do roku 1990. V sedmdesátých letech britská ekonomika stagnovala, odbory měly prakticky neomezenou moc, hrubý domácí produkt sice rostl, ale oproti jiným evropským státům nijak výrazně.

Po roce 1979 Železná Lady začíná s privatizací podniků, které byly po druhé světové válce zestátněny. Také snížila daně z příjmu a daně bohatých, naopak zvedla nepřímé daně. Velkou nevoli způsobilo její omezení moci odborů.

Kritiku na její adresu v ekonomických záležitostech státu dnes shrnuly americké Financial Times. Za její vlády se ekonomicky vzchopil Londýn a také oblasti na jihovýchodě země. Ale existovaly regiony, které její politikou trpěly. Výrazné to bylo na severu Anglie, kde se během její vlády výrazně zvedala nezaměstnanost.

Železná lady se snažila nezaměstnané motivovat ke shánění práce omezením sociálních dávek, což vedlo k sociálním nepokojům v hornických koloniích. Její kritici argumentují, že se jí nepodařilo vyhrát boj s inflací, která se pořád držela vysoko, a ani růst hrubého domácího produktu nebyl vyšší než v 70. letech.

Britové se s Thatcherovou rozloučí příští týden, hned poté vyjde její životopis

Číst článek

Financial Times ale citují i názor, že reformy, které Thatcherová provedla, dokázaly stagnující Británii posunout blíž Spojeným státům, Německu i Francii.

Názory na to, zda z dnešního pohledu byla Margaret Thatcherová pro britskou ekonomiku přínosem, se různí. Faktem je, že v 90. letech poklesla v Británii nezaměstnanost, zvýšil se růst HDP a z Londýna se stalo finanční centrum, důležitější než New York.

Existují ale i názory, že to byla právě ekonomická politika Margaret Thatcherové, která způsobila finanční krizi v roce 2008.

Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme