Akciové trhy v důsledku japonské krize dále padají

Jaderná krize v Japonsku se zhoršuje, akciové trhy padají. Japonský Nikkei dnes po osmé hodině ztrácel jedno a půl procenta. Další hlavní asijské indexy odepisovaly jedno až dvě procenta. Investoři tak reagovali nejen na hrotící se krizi v elektrárně Daichi, ale i na narůstající obavy z toho, jak se japonská ekonomika se sérií nešťastných událostí vyrovná. Tyto obavy se objevily i proto, že japonský jen v noci na dnešek posílil na rekordní úroveň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akciové trhy v důsledku japonské krize dále padají

Akciové trhy v důsledku japonské krize dále padají | Zdroj: Reuters

Japonské firmy počítají škody a stahují proto peníze z ciziny. Jen tak výrazně posiluje, na což exportéři doplatí. Akcie mnohých proto dnes ztrácely.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zhoršující se ekonomické krizi v důsledku událostí v Japonsku mluvil na Rádiu Česko analytik Fio banky David Brzek

„Je pravdou, že jen výrazně posílil, i když v závěru obchodování část těchto zisků umazal. Pro exportéry to určitě není snadná situace a pokud by jen vydržel na takto silných úrovních, bude to těžké. Japonská centrální banka má snahu, aby jen tak silný nebyl. Budou tam tedy určité boje,“ uvádí analytik Fio banky David Brzek a pokračuje:

„Na druhou stranu, jelikož jsou exportéři zaměřeni na zahraniční trhy, domácí neštěstí by na ně nemělo mít tak negativní vliv. Budou se tam tedy přít dva faktory proti sobě.“

Podle Brzka v posledních dnech celý ekonomický svět sledoval dění v Japonsku a vliv byl markantní: „Výrazným způsobem se to projevovalo v energetických titulech, pohyby můžeme vidět i v technologických sektorech, které jsou výrazným způsobem navázány na japonský trh. Může to mít vliv i na sektor luxusního zboží, protože Japonsko bylo z tohoto pohledu velmi zajímavým trhem.“

Útlum jádra?

Kvůli Japonsku teď v mnoha zemích uvažují o útlumu jádra. Firmy, které provozují jaderné elektrárny, jsou proto pod tlakem.

„Z čistě ekonomického pohledu by se nic takového stát nemělo. Výroba elektrické energie z jádra je jedním z nejefektivnějších způsobů, jaký může být. Hrají zde ale roli i politické tlaky a bezpečnostní otázka. Z ekonomického pohledu ale vše hovoří pro to, aby výroba z jádra pokračovala a myslím, že tomu tak nadále i bude,“ říká Brzek.

I přesto jádro pod tlakem je. Cena uhlí a plynu, tedy alternativ k jádru, proto roste. Zdražují i emisní povolenky. V Německu ceny kontraktů na dodávky elektřiny v dubnu vzrostly o čtvrtinu.

„V krátkodobém horizontu tu určité pohyby jsou. Pokud se ale podíváme na globální ekonomiku, tam by to nemělo mít žádný dramatičtější vliv,“ pokračuje analytik.

Podle Brzka bude mít krize v Japonsku vliv i na Českou republiku: „Dopad to bude mít například na cestovní ruch. Japonští turisté u nás utráceli dost peněz a jejich útraty by mohly chybět v případě, že by jich bylo méně, což se dá očekávat.“

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme