Antimonopolní úřad pozastavil tendr Lesů ČR, není jasné proč

Antimonopolní úřad vydal předběžné opatření a pozastavil obří tendr státního podniku Lesy ČR na práce v lesích po roce 2012. Lesy ČR tak nemohou s vítězi uzavřít smlouvy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba dřeva (ilustr. obr.)

Těžba dřeva (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dostal dva podněty. Na základě jednoho z nich zahájil správní řízení. Bez bližších podrobností to řekl předseda úřadu Petr Rafaj.

Antimonopolní úřad předběžná opatření vydává pouze v případech, kdy má pochybnosti o správnosti postupu zadavatele. V čem tyto pochybnosti v případě Lesů ČR spočívají ale Rafaj neupřesnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem poledních Ozvěn dne byl redaktor týdeníku Ekonom Martin Mařík, který se problematikou Lesů ČR dlouhodobě zabývá

O zakázky v tendrech na lesnické práce a prodej dřeva od roku 2012 se ucházelo 56 firem a na stole bylo 1503 nabídek. Nejvýhodnější návrh podala společnost Less & Forest podnikatele Jana Mičánka. Ta zvítězila v 75 procentech tendrů na lesní práce, do kterých se přihlásila.

Tendr kritizují zástupci firem na zpracování dřeva. Naznačují, že je šitý na míru jediné velké společnosti a pro ty menší může být i likvidační. A výhrady mají také ekologické organizace.

„Nevýhodný je především v tom, že vybraným firmám svěří velké plochy v lesích, kde si dřevo sami vytěží, změří, ohodnotí, prodají a potom podle toho, co usoudí, převedou do státní kasy. Nejvyšší kontrolní úřad v roce 2004 uvedl, že na územích, kde Lesy ČR tento model aplikovaly, tak byl nevýhodný pro český stát, a nyní tento model je aplikován pro většinu území lesů České republiky“ vysvětlil v poledních Ozvěnách dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonný sekretář Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství Václav Šebek mluví o tendru na práce v lesích ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Kvůli nevýhodně nastavenému hospodaření Lesů České republiky přichází stát podle hnutí Duha ročně o několik miliard korun.

„S principy tendru jako takovými členové našeho sdružení souhlasí, protože si myslíme, že ta soutěž je rovná a otevřená. Na druhou stranu způsob, jakým to provedly Lesy České republiky, a především textace smlouvy, která je součástí zadávací dokumentace, tak je pro smluvního partnera Lesů ČR velmi nevýhodná a v některých případech se domníváme, že dokonce je to zneužití dominantního postavení ze strany státního podniku,“ uvedl výkonný sekretář Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství Václav Šebek.

Lesy ČR se brání

Lesy ČR rozhodnutí úřadu nerozumí. Podle jejich mluvčího Zbyňka Boublíka firma zadávala podmínky soutěže podobně jako v roce 2011. Tehdy přitom antimonopolní úřad nic nenamítal.

„Uvedená rozhodnutí jsou pro Lesy České republiky překvapující, protože zadávací řízení 2012 plus vychází ze zadávacího řízení pro rok 2011, které ÚOHS na základě podnětů čtyř soutěžitelů podrobně přezkoumal a neshledal v něm žádnou nezákonnost. A nejenom to. V zadávacím řízení 2012 Lesy České republiky na základě veřejné diskuze ještě více zjednodušily jeho podmínky tak, aby byly garance absolutně svobodné soutěže o zakázku co největší,“ uvedl Boublík.

„Lesy České republiky by rády Úřadu na ochranu hospodářské soutěže vyvrátily jeho pochybnosti. Bohužel jim úřad tento postup neumožnil tím, že své oznámení, ani předběžné opatření blíže neodůvodnil. Lesy České republiky tak vůbec netuší, proti jakým podezřením úřadu se mají bránit,“ dodal Boublík.

Národní park Šumava, bezzásahová zóna | Foto: Filip Jandourek

Lesy ČR už se na úřad obrátily s tím, že pozastavení tendru považují za nezákonné a žádají zrušení rozhodnutí.

Podle redaktora týdeníku Ekonom Martina Maříka, který problematiku Lesů ČR a lesních tendrů dlouhodobě sleduje, by mohl nový ministr zemědělství Petr Bendl tendr zrušit, protože se to již v minulosti stalo. Indicie o zmanipulování výběrového řízení ale Mařík nemá.

ČSSD chce audit

Podle ČSSD by měli premiér Nečas a ministr zemědělství Petr Bendl nařídit audit hospodaření Lesů ČR. Radiožurnálu to řekl stínový ministr zemědělství za ČSSD Michal Hašek, který krok úřadu uvítal.

Navíc by se podle něj měl na jednání poslanecké sněmovny zařadit bod o aktuální situaci v Lesích České republiky.

„Máme tam celou řadu kauz, které nebyly dotaženy do konce, které nebyly jasně pojmenovány, a základ všeho tvoří takzvaná dřevěná kniha. To má být základní instrument, to má být dokument, který popisuje do budoucna lesnickou politiku v České republice, a zejména směřování státního podniku Lesy ČR. My budeme chtít znovu otevřít debatu jak s odbornou veřejností, tak s opozicí,“ uvedl Hašek.

Renáta Prátová, Lucie Husárová 1, Věra Pfeifferová, Jakub Šídlo, Jan Piroch, Eva Presová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme