Antimonopolní úřad zmrazil loňské tendry na lesnické práce

Lesy České republiky zatím nesmí uzavírat smlouvy na lesnické práce s firmami, které si tento státní podnik vybral v závěru minulého roku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal předběžné opatření, kterým znemožnil uzavírat kontrakty do doby, než rozhodne, zda během veřejné soutěže nedošlo k chybám. Jedná se o zakázky řádově za miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokácené kmeny stromů

Pokácené kmeny stromů | Foto: Jan Rosenauer

Předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina ujistil, že zákaz se netýká prací na odstraňování následků orkánu Kyrill a neměl by se podle něj dotknout ani potřebné péče o les v tomto roce.

"Tímto naším rozhodnutím usnadníme další proces tak, aby se dala vypsat nová výběrová řízení, která budou platit od začátku příštího roku, a letošní rok ať vyřeší v tom mimořádném režimu. To znamená, zakázky některé byly zadány v tom režimu krizového řízení a ten zbytek, tam kde je nutné provádět tu těžební a pěstební činnost, ten může být zadán v souladu s naším zákonem, ale v jiném režimu," vysvětlil šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Lesy České republiky ústy svého mluvčího Tomáše Vyšohlída trvají na tom, že při výběru firem nepochybily. "Lesy České republiky i nadále trvají na tom, že všechny kroky, které učinily, byly v souladu se zákonem. Blíže se k dnešnímu rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vyjádříme, až ho dostaneme oficiální cestou."

Vladan Dokoupil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme