Pokud Thomas Cook zbankrotuje, dostaneme vás domů, ujistil ministr Brity. Cestovka jedná s věřiteli

Britská společnost Thomas Cook v neděli dopoledne zahájila jednání v akcionáři a věřiteli. Jedna z největších cestovních kanceláří na světě je ve finančních potížích a narychlo potřebuje asi šest miliard korun. V opačném případě firmě hrozí, že už nebude moct prodávat další zájezdy. Britský ministr zahraničí Dominic Raab se zavázal, že zákazníky cestovní kanceláře v případě jejího krachu dostane zpět do Spojeného království, píše server BBC.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní kancelář Thomas Cook se potýká s finančními problémy.

Cestovní kancelář Thomas Cook se potýká s finančními problémy. | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

„Máme připravený plán, který má zajistit, že nikdo neuvízne v zahraničí. Nechci zacházet do detailů, ale mohu všechny ujistit, že i v tom nejhorším případě nenecháme nikoho v zahraničí,“ uvedl Raab.

Britskou vládu k finanční podpoře firmy vyzvaly i odbory, ministři dopravy nebo obchodu se ale zatím oficiálně nevyjádřili.

Zadlužená cestovka Thomas Cook žádá britskou vládu o pomoc. Její krach by ohrozil 600 tisíc lidí

Číst článek

Společnost v neděli začala jednat s akcionáři, od kterých by narychlo chtěla další peníze. Schůzky probíhají také s věřiteli, které chce Thomas Cook přesvědčit, aby odložili splatnost dluhů.

35 miliard korun

V případě, že kancelář potřebné finance nesežene, nejspíš skončí v nucené správě. Od začátku října by navíc musela přestat s prodejem zájezdů do zahraničí.

Firma věřitelům podle britské televize ITV dluží v přepočtu asi 35 miliard korun. Akcie agentury se za poslední rok propadly na pouhých pět procent původní hodnoty.

Většinu peněz na splacení pohledávek firmě přislíbila čínská firma Fosun, částku ale společnosti Thomas Cook zatím neposkytla.

Uvíznutí před hotelem

Někteří ze zákazníků cestovní kanceláře se již začali potýkat s problémy. Skupinu turistů na dovolené v Tunisku například hotelový personál odmítl pustit do budovy – žádal po nich platbu za ubytování, kterou hoteliér od firmy Thomas Cook neobdržel.

V případě krachu by se počet podobných případů mohl výrazně navýšit. S kanceláří je momentálně na dovolené zhruba 600 tisíc lidí.

Cestovním kancelářím slouží v případě bankrotu pojištění. V Británii, odkud pochází asi 150 tisíc zákazníků firmy Thomas Cook, se jedná o pojištění ATOL. Ze zákona je pojištěná také česká pobočka cestovní kanceláře Neckermann, kterou vlastní německá odnož Thomase Cooka. České zastoupení společnosti ale nemůže nastalou situaci komentovat, sdělili Radiožurnálu zástupci Neckermanna.

Thomas Cook je jednou z největších cestovních agentur na světě. Před téměř 180 lety ji založil jistý Thomas Cook, který začal turisty vozit na zahraniční výlety. Společnost má roční obrat přes 260 miliard korun a ročně obslouží asi 19 milionů klientů.

Vyjma Spojeného království má pobočky v západní Evropě, Skandinávii, Rusku, Číně, Maďarsku i v České republice.

luc, gak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme