Bělorusko devalvovalo rubl, lidé vykupují veškeré zboží

Bělorusové vykupují zboží v obchodech i pohonné hmoty na čerpacích stanicích. Reagují tak na postupný pád běloruského rublu. Ráno centrální banka sdělila, že oficiální kurs devalvuje o 36 procent, ten teď činí 4930 rublů za dolar. V současné době už nelze v Bělorusku volně kupovat cizí měny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oficiální kurs běloruského rublu devalvoval o 36 procent

Oficiální kurs běloruského rublu devalvoval o 36 procent | Zdroj: Reuters

Podle zatím neověřených informací hrozí, že Státní banka přestane dodávat peníze do bankomatů. Docházejí také některé potraviny. V některých oblastech země není k dostání například sůl nebo těstoviny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Bělorusku mluvili na Rádiu Česko ředitel Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států František Masopust a Karel Svoboda z Asociace pro mezinárodní otázky

Podle ředitele Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států Františka Masopusta způsobila současné potíže snaha o udržení trvalého vzestupu ekonomiky společně se stále se zvyšujícími platy a důchody a narůstajícím zahraničním dluhem.

„Zatímco v roce 2008 činil dluh asi 25 procent HDP, v roce 2010 už to bylo 52 procent,“ upozornil Masopust.

Diktátor Alexandr Lukašenko v zemi udržuje sovětský model hospodaření. Jde o uzavřenou, centrálně řízenou ekonomiku. Kritickou situaci teď chce vyřešit s pomocí Moskvy, která nabízí Bělorusku půjčku. Na oplátku chce ale získat kontrolu nad veškerými běloruskými plynovody.

Odborník na post-sovětský prostor Karel Svoboda z Asociace pro mezinárodní otázky nevylučuje, že se Bělorusové nakonec vzbouří, přestože je tvrdé represe po prezidentských volbách zastrašily.

V Bělorusku se po devalvaci měny vytvářejí dlouhé fronty na benzín | Foto: Reuters

„Lukašenko odvíjí svoji legitimitu od toho, že se lidem dařilo relativně dobře a teď se mu to všechno hroutí. Bělorusko neprošlo žádnou transformací a teď je to ohroženo,“ řekl Svoboda.

Igor Maňour, Martina Mašková, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme