Berlínští taxikáři požadují lepší podmínky pro jízdy na nové letiště

Kdo dnes dopoledne přiletěl do Berlína letadlem nebo přijel na berlínské hlavní nádraží vlakem a chtěl pokračovat taxíkem, měl smůlu. Berlínští taxikáři vstoupili do stávky. Silnice před oběma letišti a nádražím zablokovaly stovky béžových aut.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka taxikářů v centru Berlína

Stávka taxikářů v centru Berlína | Zdroj: Reuters

Taxikáři protestovali proti vyšším cenám, které hrozí vzhledem k delší vzdálenosti na nové letiště. Už za měsíc totiž dojde na jihu Berlína v Schönefeldu k otevření nového mezinárodního letiště Willyho Brandta a k uzavření dosavadního letiště Tegel.

Kromě vyšší kilometráže navíc taxikářům vadí, že po nich provozovatel nového letiště chce, aby odváděli za každou jízdu na letiště speciální poplatek 1,50 euro, tedy kolem 37 korun.

„Dnes například z nádraží Alexanderplatz se za taxík na letiště Tegel, kam dosud létá většina letů, platí 18 eur. V případě Schönefeldu je to však dvojnásobek,“ upozorňuje berlínská zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka ČRo v Německu Klára Stejskalová informovala o stávkce berlínských taxikářů

Mezi taxikáři panují obavy o konkurenceschopnost vedle městské dopravy. Na nové letiště totiž pojede ze stejného nádraží vlak, který tam bude za 22 minut a bude na něj platit lístek MHD.

Navíc hrozí rozdílná taxa pro směry tam a zpět. Nové letiště totiž leží už za hranicí Berlína v Braniborsku, které má jiné taxy než Berlín samotný.

Podle taxikářů by byly různé ceny špatně pochopitelné pro zahraniční klienty a celá záležitost by kazila image jejich profese.

Dnešní protest nemá jasný výsledek a berlínští taxikáři určitě nestávkovali naposledy.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme