Nejbohatším člověkem byl loni Bezos před Muskem a Arnaultem. Mezi Čechy byl nejvýš Kellner

Nejbohatším Čechem byl v loňském roce naposled většinový vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner, který nedávno tragicky zahynul. Podle odhadů časopisu Forbes je hodnota jeho majetku 17,5 miliardy dolarů, tedy 382 miliard korun a patřilo mu tak 110. místo mezi nejbohatšími lidmi světa. V žebříčku dolarových miliardářů figuruje devět Čechů, což je dosud nejvíce. Forbes v úterý žebříček zveřejnil na svém webu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/San Francisco Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel a šéf společnosti Amazon Jeff Bezos (archivní foto)

Zakladatel a šéf společnosti Amazon Jeff Bezos (archivní foto) | Foto: Clodagh Kilcoyne | Zdroj: Reuters

Proti roku 2019 se Kellnerův majetek rozrostl o 2,6 miliardy dolarů. Po jeho smrti jmění s největší pravděpodobností přejde na manželku Renatu Kellnerovou a celou rodinu.

Vyšetřovatelé na Aljašce takřka po týdnu vyzvedli vrak Kellnerova vrtulníku. Budou zkoumat příčiny havárie

Číst článek

Druhým nejbohatším člověkem z České republiky je majitel skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem přesahujícím 5,5 miliardy dolarů, tedy 121 miliardy korun, který se posunul z předloňského pátého místa.

Přeskočil tak Radovana Vítka, jehož realitní impérium CPI bylo ohodnoceno na 4,8 miliardy dolarů, tedy 105 miliard korun.

Následuje majitel Evropského průmyslového holdingu Daniel Křetínský s majetkem za 4,1 miliardy a pak premiér Andrej Babiš (ANO). Ten kontroluje jako konečný vlastník majetku ve svěřenských fondech 3,5 miliardy dolarů, tedy 77 miliard korun.

Vrak Kellnerova vrtulníku vyšetřovatelé vyzvednou do dvou dnů. Co nejdřív plánují vyslechnout Horvátha

Číst článek

Z Čechů je v žebříčku ještě Pavel Baudiš z Avastu, poprvé se do něj dostal také jeho souputník a spoluzakladatel této firmy Eduard Kučera. Do výběru patří též vlastník skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač a spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva.

U všech českých zástupců hodnota majetku přes těžký rok poznamenaný koronavirovou pandemií stoupla. Je to dáno nejen výsledky samotných firem, ale také pohyby kurzů akcií, od nichž se hodnota majetku odvozuje, a pohyby měnových kurzů, zejména mezi dolarem a eurem a mezi dolarem a korunou. Česko má v žebříčku největší zastoupení ze všech států střední a východní Evropy.

Nejbohatší je Bezos

Titul nejbohatšího člověka na světě si podle žebříčku časopisu Forbes už čtvrtý rok po sobě udržel zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos, těsně následovaný podnikatelem Elonem Muskem.

Bezos končí jako výkonný ředitel Amazonu. Přesune se na pozici výkonného předsedy správní rady

Číst článek

Celkové jmění nejbohatších lidí planety se i přes ekonomickou krizi způsobenou koronavirem zvýšilo, Forbes registruje rekordních 2755 dolarových miliardářů s jměním v celkové výši 13,1 bilionu dolarů (289 bilionů Kč). V roce 2019 to bylo osm bilionů dolarů (176,5 bilionu Kč).

Musk se loni umístil až na 31. příčce, jeho rychlý postup podle časopisu Forbes zapříčinil zejména růst ceny akcií automobilové společnosti Tesla.

Tesla překonala v tržní kapitalizaci Facebook. Elon Musk se stal nejbohatším člověkem světa

Číst článek

Na třetím místě je majitel konglomerátu luxusních firem LVMH Bernard Arnault, čtvrtý je zakladatel počítačové společnosti Microsoft firmy Bill Gates. Pátý je zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Do pětice nejbohatších lidí se tak po více než 20 letech nedostal investor Warren Buffett.

Do žebříčku se letos dostalo více žen, a to 382 oproti loňským 241. Nejvíce miliardářů pochází z Asie (1149), následují Spojené státy (724) a Evropa (628).

„Zatímco nárůst počtu miliardářů se může zdát skandální, základní trendy mohou přinést prosperitu všem,“ prohlásil šéfredaktor časopisu Forbes Randall Lane k uplynulému roku, kdy světovou ekonomiku sužovala krize spojená s pandemií. Ta podle odhadu Mezinárodního měnového fondu zvýšila ekonomické nerovnosti ve společnosti do větší míry, než předchozí hospodářské krize.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme