Británie a Rusko chtějí posílit vzájemný obchod

Britský premiér David Cameron je na své vůbec první návštěvě Moskvy. Jde o první cestu šéfa britské vlády od roku 2006, kdy se vztahy obou zemí prudce zhoršily kvůli vraždě kritika kremlu Alexandra Litviněnka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron | Zdroj: Reuters

Cameron se má sejít s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem i premiérem Vladimirem Putinem.

Očekává se, že řeč bude především o ekonomice - vzájemná obchodní výměna mezi Británií a Ruskem i přes dramatický propad ve vztazích dál roste. Jenom za první pololetí letošního roku export Británie do Ruska poskočil vzhůru o 80 procent. Camerona doprovázejí dvě desítky ředitelů vlivných britských korporací, očekává se, že v Moskvě podepíší kontrakty v hodnotě 215 miliónů liber.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cílech cesty britského premiéra mluvil ve Světě o desáté Ivan Kytka

Podle analytiků budou součástí agendy i politické otázky - Moskvu a Londýn stále rozděluje pohled na vyšetřování vraždy bývalého ruského špióna Alexandra Litviněnka.

Rusko se blíží k parlamentním a prezidentským volbám a Londýn se podle expertů snaží efektivně komunikovat s oběma možnými kandidáty - Vladimirem Putinem i Dmitrijem Medveděvem.

Smrt špiona je stále komplikací

Londýnský spolupracovník Československého rozhlasu Ivan Kytka ve Světě o desáté připomněl, že britsko-ruské vztahy stále zatěžuje smrt bývalého ruského špióna Alexandra Litviněnka. „Británie trvá na vydání hlavního podezřelého Andreje Lugového k soudnímu stíhání. Moskva řekla, že nic takového nepadá v úvahu a Lugovoj se mezi tím stál poslance ruské Dumy.“

Komplikace přinesla také opětovná prohlídka kanceláří BP ruskými úřady. Podle Kytky chce Cameron posílit ekonomické vztahy, která se dynamicky rozvíjely. „Británie je šestým největším investorem v Rusku, a to vyvolává potřebu ochrany britských investic.“ Cameron proto s sebou přiváží skupinu byznysmanů, včetně šéfa BP Boba Dudleyho.

Veze však také dopis, který premiérovi poslali bývalí labourističtí ministři zahraničí jako Margaret Beckettová, David Milliband a Jack Straw. „V podstě je to vzkaz: chce-li se ruská federace stát součástí evropského obchodního a civilizačního prostoru, musí zajistit dodržování lidských práv, nezávislost policie a soudů,“ poznamenal Ivan Kytka.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová, Ivan Kytka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme