Brusel v příštích letech podpoří český výzkum a vzdělávání až 100 miliardami korun

Evropská unie v dalších letech finančně podpoří kvalitní český výzkum a také vzdělávání. Na celoživotní učení nebo podporu talentů by mělo z Bruselu přijít zhruba 90 až 100 miliard korun. Program "Výzkum, vývoj a vzdělávání" dostane na starost ministerstvo školství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici | Foto: Filip Jandourek

Místopředsedkyně Rady pro výzkum, vývoj a inovace Miroslava Kopicová pro něj vyjednává podmínky s Evropskou komisí.

„V rámci tohoto programu se budeme snažit, aby se podchytili všechny děti, i ty, které mají znevýhodněný vstup do vzdělávací soustavy. Lidí máme málo a než je začneme lákat ze zahraničí, musíme udělat všechno proto, abychom využili potenciál, který je u nás,“ řekla Kopicová.

Peníze se využijí také na moderní informační technologie a vysokorychlostní připojení. Investice do zajímavých podnikatelských nápadů se podle Zbyňka Frolíka z Rady pro výzkum, vývoj a inovace české ekonomice vyplatí.

„Největší efekt vynese export chytrých produktů, které mají co největší přidanou hodnotu, stávají se předmětem touhy, takže zákazníci za ně jsou ochotni zaplatit vyšší ziskovou marži. Potažmo z byznysu potom je i daňová výnosnost, se kterou potom stát pracuje,“ dodává Frolík.

Evropská unie podpoří od roku 2014 do roku 2020 v Česku celkem osm programů za zhruba pět set miliard korun. Kromě vzdělávání půjdou peníze například do životního prostředí nebo dopravy.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme