‚Pokus o nepřátelské převzetí.‘ Čínská CEFC hrozí právníky, J&T je připravena dál jednat

CEFC China v pátek uvedla, že odmítá pokus J&T o nepřátelské převzetí CEFC Europe a jejích aktiv v Česku. A pohrozila, že proti J&T podnikne právní kroky. „Jsme připravení okamžitě přijmout platbu zákonnou cestou a odevzdat klíče,“ reagoval spolumajitel J&T Patrik Tkáč.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Peking (Aktualizováno: 10:10 18. 5. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo čínské společnosti CEFC

Logo čínské společnosti CEFC | Foto: Aizhu Chen | Zdroj: Reuters

CEFC China o svých úmyslech informovala v prohlášení, které v pátek zveřejnila na svém  webu.

J&T Private Investments (JTPI) ve čtvrtek uvedla, že CEFC v dohodnutém termínu neuhradila pohledávky, JTPI proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Europe.

Podle CEFC China však jsou peníze připravené a termín pro zaplacení byl až v pátek.

J&T kvůli nesplaceným miliardovým dluhům přebírá evropskou CEFC. ‚Můžeme uhradit závazky,‘ vzkazuje Tvrdík

Číst článek

„Akcionáři CEFC Europe neuznávají odvolání stávajícího a jmenování nového představenstva a jsou připraveni podniknout veškeré právní kroky proti skupině J&T, včetně osob, které skupina J&T označuje za nové členy představenstva CEFC Europe. Stejně tak jsou připraveni podniknout všechny kroky k ochraně své investice v České republice,“ píše se v prohlášení.

450 milionů eur

Tvrdí, že skupina J&T neoprávněně blokuje splacení závazků CEFC skupinou CITIC Group a zneužívá své postavení věřitele.

CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč). Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent.

Současná kauza kolem CEFC zbrzdí dosavadní čínské aktivity u nás, myslí si analytici

Číst článek

CEFC China uvedla, že už 8. května vystavila CITIC Group dopis pro skupinu J&T, kterým CITIC Group potvrdila připravenost uhradit veškeré závazky CEFC vůči J&T. Původní termín splatnosti úvěrů byl 31. července, nový termín stanovila sama J&T na 18. května.

„Před pokusem o nepřátelské převzetí kontroly nad CEFC Europe skupina J&T již věděla, že na účet CITIC Group vedený u banky v České republice byla dne 17. května 2018 připsána částka převyšující veškeré závazky CEFC vyčíslené ze strany skupiny J&T,“ napsala CEFC China.

Podle čtvrtečního prohlášení JTPI věřitelé se zástupci CITIC jednali, ale řešení nenalezli, a JTPI navíc získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, kterými chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv. J&T proto obměnila představenstvo CEFC Europe a uvedla, že chystá finanční a právní audit. Nadále je ale připravena jednat se společností CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

CEFC v Česku

Čínská CEFC si před časem vybrala Česko jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovu Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

‚Nepochopitelný krok‘

Z prohlášení CEFC China vyplývá, že změny v představenstvu neuznává a počítá se splacením závazků vůči J&T. „Přes tento zcela nepochopitelný a protiprávní krok ze strany Skupiny J&T legitimní představenstvo CEFC Europe činí veškeré kroky nutné pro zajištění řádného chodu společnosti a svých aktiv, včetně kroků vedoucích k okamžitému splacení všech závazků vůči skupině J&T,“ uvedla CEFC China.

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.

'Jsme připraveni jednat'

V pátek před polednem spolumajitel J&T Patrik Tkáč na twitteru uvedl, že je jeho společnost připravena ihned přijmout platbu CITIC Group zákonnou cestou a obnovit v CEFC Europe původní stav. 

„V jednáních mezi CITIC a JTPI nedošlo ve stanovených lhůtách k dohodě nad způsobem splacení. Ochrana investice byla logickým krokem. K dalším jednáním se společností CITIC jsme připraveni," dodal v pátek mluvčí J&T Petr Málek. 

Poukázal také na vyjádření dosavadního místopředsedy CEFC Europe Jaroslava Tvrdíka, že veškeré závazky vůči skupině J&T budou uhrazeny do pátečního odpoledne. „Jaroslav Tvrdík na twitteru mluví o penězích, kterými dle našich informací CEFC nedisponovala,“ napsal Málek.

dbr, jaf, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme