Cena benzinu jde dolů - někde je i nafta dražší

Cena benzinu jde dolů. Natural 95 jen za poslední týden zlevnil o dalších téměř 50 haléřů na průměrných 25 korun 50 za litr. Nafta nezlevňuje a u řady čerpadel je dokonce poprvé v historii dražší než benzin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Podle Petra Bártka ze společnosti Cyrrus hraje hlavní roli poptávka. "Před Vánoci je tradičně největší objem nákladní dopravy, takže přesto, že náklady při výrobě nafty jsou výrazně nižší než při výrobě benzínu, je nafta stejně drahá. Je také v posledních letech vidět výrazné zvýšení podílu automobilů s naftovým motorem na celkovém provozu. Takže i mimo sezónu není možné čekat finanční rozdíl mezi naftou a benzínem stejně jako v minulosti."

Zájem o auta se vznětovým motorem je stále vysoký, přestože jsou dražší než auta spalující benzin. Vyšší ceny nafty ve srovnání s benzinem jejich oblibu nesníží, tvrdí Jan Machač z firmy Opel C and S, která dováží auta této značky k nám."Ty zvýšené pořizovací nálady se při vyšším nájezdu kilometrů, přibližně nad 15 tisíc kilometrů za rok uživatelům vrátí. Vidíme to na stále vysokém zájmu z řad firemních zákazníků, kteří těch kilometrů opravdu najedou více."

Markéta Kaclová, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme